De halsar ren vodka – i bastun

Alkoholforskare: Sorgligt att se reklam för missbruk

1 av 4 | Foto: KANAL 5
alla dricker Festen börjar med att deltagarna badar bastu tillsammans. En av tjejerna dricker direkt ur en helflaska med vodka.
TV

Över 100 000 barn och ungdomar ser hur "Big Brother"-deltagarna super i tv.

Samtidigt har alkoholförgiftningen tredubblats bland 15-19-åringar de senaste åren.

- Det är skandal att Kanal 5 sänder denna alkoholreklam, säger Håkan Leifman, alkoholforskare.

Så sent som i går visade Kanal 5 på bästa sändningstid hur deltagarna i dokusåpan "Big Brother" dricker sig berusade - denna gång på öl och cider.

Det är inte första gången som runt 50 000 3-14-åringar och lika många 15-24-åringar får se sina förebilder hylla och överanvända alkohol.

Alkohol- och sexlekar

Håkan Leifman är forskare på Sorad-projektet (centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning) på Stockholms universitet.

Aftonbladet lät honom ta del av "Big Brother"-avsnittet från 3 mars - den ökända "bastufesten" - samt ett avsnitt från 19 februari då deltagarna leker "snurra flaskan" med sex- och alkoholinslag.

- De glamouriserar berusningen. Det är inget mindre än livsstilsreklam för alkoholmissbruk. För att bli framgångsrik med tjejer och för att ha riktigt kul ska man dricka sig berusad. Det är sorgligt att se, säger Håkan Leifman.

I år har "Big Brother" låtit deltagarna få betydligt mer alkohol än tidigare säsonger. Ett tecken på en utveckling i en allt alkoholliberalare tv-bransch.

Fler förgiftas

- Det är tydligt att det är så. Nu är rökning nästan borta ut tv men spriten flödar. Klart att det påverkar de ungas attityder, säger Håkan Leifman.

Samtidigt ökar spritmissbruket bland unga. Enligt ny forskning dricker män mellan 16 och 19 år i genomsnitt en 75:a starksprit i veckan. Över 30 procent av unga kvinnor mellan 16 och 19 år uppger att de dricker sprit.

- Dessutom har alkoholförgiftningen för 15-19-åringar tredubblats de senaste åren. För tjejer har det fyrdubblats.

- Kanal 5 borde ta mer ansvar i dessa tider. Om ungdomar inspireras att dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholskador. Det är skandal att det här sänds redan klockan 19, säger Håkan Leifman.

Tidigare artiklar:

Klas Lindberg