Hon blev knäckt av spriten i tv

Emma-Maria vårdas för sin alkoholism efter Big Brother

1 av 3
Vill leva nyktert Emma-Maria Carlssons dröm är att kunna leva nyktert. Hennes alkoholproblem blev akuta efter tiden i "Big Brother". - I somras var jag helt slut. Mitt liv var ohanterligt och jag orkade inte leva så längre, säger hon.
TV

Spriten och drogerna under och efter förra årets "Big Brother" knäckte henne.

Emma-Maria Carlsson vårdas fortfarande på ett behandlingshem för sitt missbruk.

Hon är ett av offren för Kanal 5:s jakt på tittarsiffror.

Aftonbladet kunde i går berätta att runt 60 000 barn tittar på "Big Brother" varje vardag. Där får de se vild fylla och sex mellan deltagare i dokusåpahuset.

För många unga blir människorna i "Big Brother" förebilder och stjärnor.

Och intresset för att få bli en av deltagarna har ökat dramatiskt:

År 2000 sökte 2 800.

2002 sökte 3 500.

Och i år sökte hela 4 700.

Men få tänker på baksidan av deltagandet och kändisskapet som följer med på köpet.

En av dem som - hittills - råkat mest illa ut av vistelsen i "Big Brother" är Emma-Maria Carlsson, 24, från Luleå.

Hon hade problem med både alkohol och droger redan innan hon gick in i huset våren 2002.

- Och det blev värre efter att jag kom ut, berättade hon nyligen.

Hon hade då varken jobb eller ett stabilt liv att gå tillbaka till. I stället hoppade hon på "Big Brother Road Show" - en ökänd krogturné där profilerna i dokusåpan åker runt i landet. Där började det hejdlösa supandet - och drogmissbruket.

- Det var ju himla bra. Jag är alkoholist och fick fara på en turné som gick ut på att dricka...säger Emma-Maria ironiskt.

Krogturnén spårade ur i fylla och sexlekar - inte helt olika dem som just nu pågår i årets säsong av "Big Brother".

Till slut bröt Emma-Maria ihop.

Drömmen: ett normalt liv

- I somras var jag helt slut, mådde jättedåligt. Mitt liv var ohanterligt och jag orkade inte leva så längre.

Sedan några månader tillbaka ligger hon inlagd på ett kvinnobehandlingshem i Kramfors. Hon hoppas nu få tillbaka ett normalt liv.

- Jag är redo att skapa mig ett nytt liv och vill bara leva nykter och drogfri. Och återgå till det normala, säger Emma-Maria.

Caroline Berntsson blev en av årets deltagare i "Big Brother" när hon fick hoppa in som joker.

Kunde knappt stå upp

Hon fick bara vara kvar i tre veckor, men hann ändå göra ett bestående intryck genom sin vådliga fylla i den beryktade "bastufesten" då hon snubblade över en stol och knappt kunde stå på benen.

- Det var en pressad situation därinne. Alla hetsade varandra: "Drick, drick, drick!" Och så blir man mer berusad på grund av omständigheterna, säger Caroline Berntsson.

Hon ångrar inte sin medverkan men hade och har ångest över hur hennes anhöriga uppfattade festandet.

- Föräldrarna gillar ju inte att se sina barn fulla. Min mamma har ännu inte sett avsnittet, som tur är, säger hon.

Yvonne Andersson är doktorand på JMK och har skrivit rapporten "Dokusåpor - en verklighet för sig".

"Oerhört cyniskt"

Hon pekar på kanalens och produktionsbolaget Meters bristande ansvar när det gäller de psykiska biverkningar som deltagarna utsätts för.

- Det är oerhört cyniskt. Kanal 5 utför ett socialpsykologiskt experiment som inte skulle tillåtas någon annanstans, säger Yvonne Andersson.

Samtidigt som Emma-Marias kamp går vidare förbereder den kontroversielle turnéarrangören Michael Brinkenstierna och företaget TCM/Federation X för ännu en "Big Brother"-turné med de nyexaminerade "dokusåpastjärnorna".

- Alla helger utom två i april och maj är uppbokade. Vi ska bara lösa detaljerna med Adam Alsing och "Big Brother"-produktionen - sen är det full rulle, säger Robert Ferm på TCM/Federation X.

I går var det åter fest med öl och cider i Kanal 5:s "Big Brother"...

Tidigare artiklar:

Alkohol + Big Brother-deltagare = action i tv-rutan. Ju mer alkohol - desto mer action. Ju mer action - desto bättre tv. Kanal 5 har fastnat i sin egen framgångsfälla. I en serie artiklar granskar Aftonbladet fenomenet "Big Brother" och konsekvenserna av programmet. I går tog vi upp hur kanalen sålde sexfilmer med deltagarna på internet. Efter Aftonbladets artiklar backar Kanal 5 nu och stoppar försäljningen. I dag tar vi upp alkoholen. Hur programmet glorifierar alkohol för barn - och hur illa det kan gå för deltagaren som inte klarar att hantera festandet, efteråt... Ronny Olovsson, nöjeschef

Klas Lindberg