Läkaren: Riskerna är för stora

TV

Stora bröstproteser innebär framtida hälsorisker för patienten.

- Proteser på 750 gram är vansinne, det är oetiskt, säger plastikkirurgen Christer Lindqvist.

Att operera in proteser i brösten innebär alltid en risk för problem runt bysten. Även små proteser kan leda till kapselbildningar som gör brösten hårda som krocketbollar.

- Mycket talar för att ju större protes man har desto större är risken för kapselbildningar, säger Christer Lindqvist, plastikkirurg och före detta ordförande i föreningen för estetisk kirurgi.

Enligt Christer Lindqvist är 750 gram en alldeles för stor protes. Den övre gränsen för vad som är rimligt går enligt honom på max 400 gram.

- Ju större proteser desto mer töjs vävnaderna. Brösten blir ganska snart hängiga och det är ju inte vad patienten vill.

En stor protes ger ofta patienten rygg- och nackproblem vilket många naturligt storbystade också drabbas av. Att operera in en protes på 750 gram är definitivt att utsätta patienten för en stor framtida hälsorisk, menar Lindqvist.

- Det är mycket etiskt tvivelaktigt. När man svär läkareden lovar man att aldrig behandla en patient så att man skadar personen. Att lägga in en 750 grams protes innebär en stor risk för att patienten får rygg- och nacksmärtor i framtiden, säger han.

Karolina Vikingsson