Övergrepp under fest i Big Brother

Expert: "Förnedringen är ett solklart lagbrott"

Foto: ANDREAS BARDELL
Spritfesten urartade En av deltagarna i "Big Brother" utsattes natten mot onsdag för ofredande under en fest. Tittare som har betalkanalen kunde se händelsen direkt i tv.
TV

Spritfesten i "Big Brother"-huset slutade med förnedring och tårar. En av deltagarna låg utslagen på sängen när någon smetade in hennes lår med smör och tryckte in saltgurka innanför hennes trosor.

- Ett solklart lagbrott, säger Greger Thornell, lektor i straffrätt.

Barnekow.

Den drabbade deltagaren var kraftigt berusad natten mot onsdag.

Efter att hon hade somnat hällde en annan deltagare vatten i hennes säng, smetade in henne med smör och tryckte in saltgurka under hennes trosor.

När hon vaknade och upptäckte vad som hade hänt började hon gråta hejdlöst.

Flera tittare som hade följt händelsen i betalkanalen som ger tillgång till direktsända bilder från huset hörde i går av sig till Aftonbladet. De var upprörda och påpekade att gärningen måste vara olaglig.

- Att det är ett ofredande är självklart, men det kan också röra sig om det grövre brottet sexuellt ofredande. Gränsdragningen är ganska oklar, säger Greger Thornell som har undervisat i straffrätt i nästan 40 år.

Fängelse

Ofredande kan ge böter eller fängelse i högst ett år, medan sexuellt ofredande kan ge böter eller fängelse i högst två år.

- I det här fallet skulle det förmodligen bli böter. Att händelsen utspelade sig i tv kan dock driva upp beloppet.

Kanal 5 hade i går flera krismöten med anledning av det inträffade.

"Allvarligt"

- Vi ser mycket allvarligt på det här, säger "Big Brothers" producent Mathias Barnekow.

- Jag har pratat med den drabbade och frågat hur hon vill att vi löser situationen. Hon vill inte göra en stor grej av det, men ett sånt här beteende brukar straffa sig. Han som utförde gärningen ligger inte bra till bland de andra deltagarna.

Fredrik Svedjetun