Bäddat för att det ska brista för några

TV

Hur konstigt är det att två ”Big brother”-deltagare har klappat ihop mentalt på bara lite drygt en vecka?

Inte så väldigt kanske, med tanke på urvalet.

Att två deltagare redan har plockats ut ur ”Big brother”-huset på grund av galopperande mental ohälsa är givetvis negativt inte bara för de berörda personerna själva, och deras anhöriga – utan även för programkonceptets redan rätt skamfilade anseende. Och för TV11/TV4, naturligtvis.

Så varför har det har blivit på detta viset?

Ja, bortsett från det vanliga tugget om att deltagarna utsätts för en väldigt påfrestande och onaturlig situation – vilket naturligtvis är sant – så kan man kanske hitta en del av förklaringen även i hur castingen är skött.

För man törs nog gissa att TV11 knappast sökte med ljus och lykta enbart efter de mest sansade, stabila klippor till människor de kunde hitta.

Precis som brukligt är när det gäller casting till dokusåpor letade de troligtvis snarare efter en brokig samling tokroliga karaktärer med potential att göra avtryck i det mediala bruset.

Och i en sådan grupp människor är det som bäddat för att det ska brista för åtminstone någon på ett eller annat sätt, under förutsättningar som dessa.

Det är inte speciellt konstigt att det händer.

Konstigare är väl i så fall att ingen av de där psykologerna eller läkarna som TV11 enligt egen utsago jobbar så flitigt tillsammans med i den här satsningen såg några som helst varningssignaler under castingen och förberedelserna.

Det känns lite som att de borde bytas ut mot kollegor med aningen skarpare blick till nästa år, om man säger så...

Å andra sidan får man väl vara tacksam för att TV11 i alla fall har vett att ganska omedelbart plocka ut deltagare som börjar bete sig märkligt.

Det må låta som en självklarhet – men det är ju inte som att vi aldrig har fått se människor exponeras hårdare i tv än vad som har varit smakfullt med tanke på deras mentala hälsa.

ARTIKELN HANDLAR OM