Polisen kan slå till mot Big brother

Två av deltagarna i huset misstänks använda knark

Foto: Foto: LASSE ALLARD
Under bevakning Fester med alkohol är vardagsmat i ”Big brother”. Nu misstänker polisen att två deltagare också använder knark. Om personerna visar upp ett märkligt beteende kan ett tillslag bli aktuellt. Vilka de två deltagarna polisen spanar på är inte känt.
TV

Polisen misstänker att två deltagare i ”Big brother”-huset använder droger, enligt uppgift till Nöjesbladet.

Om personerna uppvisar ett märkligt beteende kan ett tillslag bli aktuellt.

– En skälig misstanke kan vara att någon är vaken dygnet runt, säger Jale Poljarevius, operativ chef för narkotikaroteln i Stockholm.

Alkoholen flödar under festerna i ”Big brother”, som sänds i TV4-ägda TV11.

Men det finns farhågor om att åtminstone två av personerna i huset föredrar olagliga preparat.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet håller polisen två deltagare under uppsikt för misstankar om narkotikahantering.

Vaken i flera dygn

Jale Poljarevius, operativ chef för narkotikaroteln i Stockholm, förklarar att det måste finnas en skälig misstanke för att de ska kunna gå in i huset.

– Är en person till exempel vaken dygnet runt i tre fyra fem dagar kan det vara fråga om intag av centralstimulerande medel som amfetamin, kokain eller ecstasy. För att komma upp i en skälig misstanke måste vi få information om ett förändrat beteende, som att de håller sig vakna, eller tips om att någon stoppar något i näsan eller inhalerar någonting, säger han.

Finns det en skälig misstanke och en förundersökning om narkotikabrott inletts fattas beslut om tvångsmedel vilket kan innebära kroppsvisitation, husrannsakan eller urinprov.

– Om det då är tv-bevakat eller inte är ointressant för oss i det fallet, säger Jale Poljarevius.

Kollar brottsregister

”Big brothers” exekutive producent Pelle Porseryd vill inte gå in på detaljer men säger att produktionen gör allt för att skapa en helhetsbild av alla deltagare.

– Vi kontrollerar belastningsregister, gör research bland anhöriga, djupintervjuer med deltagarna och de gör även intervjuer med psykologer. Allt för att skapa sig en bra bild av vem det är och vem den har varit.

Vad säger du om att det finns två personer i huset som polisen har under uppsikt för misstankar om narkotikahantering?

– Ingen kommentar. När det finns konkreta fakta kan jag kommentera det.

Hur hanterar ni ett eventuellt tillslag mot huset?

– Skulle en sådan situation uppstå får vi ta det då.

FAKTA

Detta har hänt:

26 februari

Deltagaren Rickard Andersson börjar bete sig märkligt och pratar osammanhängande. Han plockas tillsammans med sin flickvän Ebba Berglund ut ur huset av produktionen.

1 mars

Rickard tas in på sjukhus. Samma dag lämnar Jessica Karlén huset. Hon har då bland annat sagt att ”det finns maffia här inne”. Enligt produktionen har hon inte sovit på två dagar.

4 mars

Jessica talar ut i en exklusiv intervju med Nöjesbladet. Hon berättar att hon överanalyserade vistelsen i huset. Hon säger även att hon inte lämnade huset frivilligt utan blev utburen.

Zandra Lundberg