”Big brother var tortyr”

Rickard talar ut om psykosen: ”Försökte hoppa framför en bil”

Här är Rickard Andersson, 27, och hans flickvän Ebba Berglund, 24, på väg in i Big brother-huset. Efter bara sex dagar får Richard en psykos och de tas ut ur huset.
TV

Rickard Andersson, 27, fick en psykos av ”Big brother”.

Nu talar han ut.

Via sin mamma.

Foto: Foto: PRIVAT
känner sig sviken av tv11 Rickard Andersson är friskförklarad från psykosen men är ännu inte kapabel att jobba och får inte utsättas för stress.

Det var den 26 februari som Rickard Andersson tvingades lämna ”Big brother”.

Han hade då drabbats av en psykos på grund av stressen inne i huset.

Efter kollapsen har Rickard Anderssons mamma Jadwiga skött kontakten med medierna. Nu ger hon en beskrivning av vad som egentligen hände hennes son, som själv har skrivit ner det han vill förmedla.

Började skrika i bikten

Mamman avslöjar för Nöjesbladet att allt börjar med att Rickard mår dåligt under ett uppdrag i ”Big brother”-huset.

– Han kan inte äta eller sova och frågar om cigaretter men får inga. Kräkkänslor förföljer honom när han försöker stoppa i sig lite mat, säger Jadwiga Andersson och läser ur anteckningarna.

Rickard Andersson är inne i huset tillsammans med sin flickvän Ebba Berglund, 24 – en relation som hålls hemlig för de andra deltagarna.

– Dag tre upplever han som tortyr och protesterar. Det blir inte bättre av att han inte får säga att han och Ebba är ett par.

På lördagen får Ebba Berglund nog.

– Ebba börjar nästan skrika i bikten. Psykologer kopplas in och de blir utkörda i rakethastighet ur huset, säger Jadwiga.

Han ville dö

Nu hamnar Rickard på psykakuten och får en sömntablett. Han körs till ett hotell med Ebba och står under uppsikt av psykologer. På söndagen flyger de hem till Malmö.

– Hans tillstånd förvärras och på tisdagsmorgonen på väg till sjukhuset flyr han i väg från familjen och försöker hoppa framför en bil. Bilen stannar. Läkaren frågar sedan: Ville du dö? Då svarar han bestämt ”ja”.

I dag mår Rickard bättre. Men han och hans mamma känner sig svikna av TV11, som de den första tiden stod i tät kontakt med.

– När jag börjar ringa de ansvariga är telefonen avstängd, säger Jadwiga Andersson.

”Deltar på egen risk”

Rickard är nu friskförklarad men ännu inte kapabel att jobba. Därför är han fortfarande sjukskriven och får inte utsättas för stress, vilket gör att hans inkomst blir lidande.

Pelle Porseryd.

– I grund och botten deltar alla på egen risk, men det innebär inte att vi inte har ett ansvar. Är han sjuk måste vi titta vidare på hur man i så fall kan gå vidare och lösa situationen, säger Pelle Porseryd, exekutiv producent för ”Big brother”.

Kommer du att kontakta Rickard?

– Om han söker oss och inte når oss ska jag absolut göra det så att han inte känner att han famlar i blindo.

FAKTA

Han drabbades av en reaktiv psykos

En reaktiv psykos kan uppstå när en person utsätts för svår stress, katastrof eller kris. Det är en akut ”godartad” psykos.

En person med psykos kan få vanföreställningar och hallucinationer och händelser kan få en symbolisk innebörd.

Prognosen är god och patienten kan bli helt återställd.