Polisen: Kan bli fängelse

TV

Det kan bli rättsliga påföljder för Rodney Da Silva som gjorde hitlerhälsning i ”Big brother”-huset natten till torsdagen.

– Att heila och göra nazistiska hälsningar betraktas som brott. Vilket brott det sedan blir beror på sammanhang. Det kan klassas som hets mot folkgrupp, ofredande eller olaga hot, säger BT Olsson, stationsbefäl på polisen.

Följderna till händelsen beror på situationen, men eftersom det inträffat i ett offentligt sammanhang, på webb-tv, blir det värre.

– Brottet ingår i straffskalan, det kan bli fängelse. Eftersom många ser vad som har hänt så kommer det säkert in en anmälan under dagen. Jag skulle gärna vilja ha reda på vad som har hänt. Att göra som han gjort är förbjudet, säger BT Olsson.

”Upp till fyra år”

När Maria Axfeldt, förundersökningsledare på Hatbrottsjouren, får reda på vad som har hänt berättar hon att det är ett solklart hatbrott.

– Hatbrott är när man har som motiv att kränka någon på grund av ras, hudfärg eller nationellt/etniskt ursprung, säger hon.

Normalgraden för brottet är fängelse i högst två år.

– Men klassas det som ett grovt brott så kan det bli upp till fyra års fängelse. Det beror lite på vad förövaren har gjort innan, om han till exempelvis redan är dömd, säger Maria Axfeldt.

ARTIKELN HANDLAR OM