Förundersökning om ”Big brother”-deltagare läggs ned

1 av 2 | Foto: SKÄRMDUMP KANAL 9
Köket i Big Brother-huset vid ett annat tillfälle.
TV

Förundersökningen mot de två män som anklagades för att ha försökt tvinga en kvinna till oralsex i ”Big brother”-huset läggs ned.

Enligt åklagaren saknas bevis för uppsåt till brott.

– Männen är inte längre misstänkta, säger Anna Arnell, kammaråklagare.

Två manliga deltagare tvingades lämna dokusåpan ”Big brother” efter

om att ha försökt tvinga en kvinnlig deltagare i huset till oralsex.

Tv-tittare bevittnade hur de två männen omkring klockan tre på natten blockerade dörren och sa åt henne att hon inte fick gå ut förrän hon hade utfört oralsex på dem.

När kvinnan sa att hon inte ville tjatade en av männen. Sändningen släcktes, de två männen diskvalificerades och Kanal 9, som sänder ”Big brother”, kritiserade produktionsbolaget Endemol för att ha ingripit för sent.

Händelsen resulterade i en polisutreding.

Nu läggs den ned.

– Förundersökningen är nedlagd, det går inte att bevisa att det skett något brottsligt agerande. Det måste finnas ett uppsåt till brott och här har vi kommit fram till att det inte går att bevisat något sådant, säger Anna Arnell, kammaråklagare vid Västerorts åklagarkammare.

Beslutet kom efter noggranna undersökningar av filmmaterialet och förhör.

– Rubriceringen var misstanke om grovt sexuellt tvång. Det var inte frågan om våldtäkt, utan den bedömning vi gjorde var att det var sexuellt tvång alternativt sexuellt ofredande. Men de är inte misstänkta längre, säger Arnell.

– Det var ingen komplicerad förundersökning rent bevismässigt eftersom det fanns inspelat, men det är alltid komplicerat när det gäller ett försöksbrott, att prata om den subjektiva sidan och få kännedom om hur alla inblandade tänkt och vilka avsikter de faktiskt haft.

”Är vänner”

Nöjesbladet har varit i kontakt med en av männen som säger såhär om nedläggningen av förundersökningen.

”Jag är glad att det lades ner, men det var inte så oväntat. Folk som sitter och tittar på programmet på tv kan inte förstå hur pass bra man lär känna varandra där inne på otroligt kort tid. Min, X och Y:s "händelse" blev förstorat tusen gånger värre än vad det egentligen var, folk har bara sett klippet på Youtube och dömer en direkt efter det, utan att ens ha en aning om hur allt egentligen ligger till, eller ha sett vad vi gjorde innan vi gick in i rummet eller efter” skriver han i ett mejl.
Enligt mannen censurerades två minuter av händelseförloppet där situationen såg annorlunda ut.
”Då låg X och Y på golvet och asgarvar, och jag står bredvid dem och viker mig av skratt. Polisen har fått ta del av allt filmmaterial både innan, under och efter händelsen så de har sett allt. Polisen har även förhört mig, X och Y, och därav tog de beslutet att inget brott har begåtts. Jag, X och Y har kontakt här på utsidan och är fortfarande vänner.”