Upp till bevis

Foto: Jessica Oscarsson
TV

Stor, större, Magnus Samuelsson.

Klick! har flexat musklerna med "Världens starkaste man".

Foto: Jessica Oscarsson
Okej, det här lyftet gick väl sådär. Försök själva lyfta 145 kg så ser ni hur lätt det är...

När bestämde du dig för att bli stor?

– Jag tävlade som sprinter och höll på med friidrott fram tills jag var 16 år. Då fick min bror en skivstång av mormor när han fyllde år. Sen den dagen började vi träna, sex kvällar i veckan. Jag kände på en gång att jag hade jättelätt för styrketräning. Första gången jag fick tag i en skivstång gjorde jag 100 kilo.

Så det finns foton på dig som klenis?

– Visst. Däremot har jag alltid varit mycket starkare än jag ser ut.

Så även när jag var trådsmal var jag rätt så stark.

Vad är det märkligaste du har lyft?

– Jag är ganska avtrubbad vid det här laget… Jag har vält bilar, dragit flygplan och tåg, lyft stenar.

Vad hade du senast sönder - oavsiktligt?

– Jag är också ganska van vid att vara så här stark, så jag är förhållandevis mjuk i händerna. Det svåra är om jag bara ska ta i lite grann, som när man drar åt en stor skruv. Då går bultarna av i stället.

Läste du Karl-Alfred när du var liten?

– Visst har man läst alla de där tidningarna.

Men jag har aldrig gått omkring och haft ett hävdelsebehov eller sett upp till olika människor. Jag tyckte bara att det var kul att träna. Jag trivdes jättebra som lantbrukare. Styrketräningen var först min hobby, nu har jag levt på den heltid i 16 år.

Hur mycket spenat har du ätit?

– Jag äter det mesta, men spenat har inte varit nån jättefavorit direkt.

Vilka är fördelarna med att vara stor och stark?

– Allt ifrån om man har kört fast med bilen i snön… Men det finns väldigt många nackdelar också. För mig är tillfredställelsen själva träningen.

Vilka är nackdelarna?

– Till exempel har de inte byggt flygplan med någon som helst hänsyn till mig. Kläder kan jag inte köpa. Men på det stora hela väger ändå fördelarna över.

Var köper du dina kläder?

– Det finns några få affärer som säljer riktigt stora saker. Ska du ha snygga kläder får du beställa. ”Big & tall” är en specialbutik. Jag har handlat mycket i USA.

Blir folk rädda för dig?

– Jag kan märka ibland att människor har vissa förutfattade meningar om hur en stor människa är. En del män sätter sig lite i försvarsläge. För att jag är mycket större än dem så måste de hävda sig på andra sätt, vilket jag kan tycka är lite löjligt. Jag går inte omkring och jämför mig med någon annan, utan det här är mitt val av hobby.

– De tror att jag ska vara stor och hård, men jag är ganska pratsam av mig. Folk blir överraskade över att jag är precis som vem som helst.

Vad är du rädd för?

– Självfallet att det ska hända familjen något. Ormar tycker jag inte om. Och höjder är jag inte speciellt bra på, mest för att jag vet hur klumpig jag är.

När var du i slagsmål senast?

– Det har jag aldrig varit. Inte som vuxen i alla fall. Det brukar räcka med att markera att man fått nog. Att man höjer rösten lite.

Får du åka alla attraktioner på tivoli?

– Jag får nästan inte åka nåt. Antingen är jag för lång eller för tung. Men jag ska åka till Liseberg och göra en liten inventering.

Hur träffade du din fru?

– På nyårsafton 94-95. På Kisa Wärdshus. I kön till balkongen där de sköt ut fyrverkerier sprang jag ihop med Kristin. Sen dröjde det inte länge förrän vi var förlovade.

FAKTA

/Magnus Samuelsson

ÅLDER: 39. FAMILJ: Frun Kristin. Barnen David, 7, och Sara, 4. BOR: Tidersrum. YRKE: Styrkeprofil. AKTUELL: Som tävlingsdansare i ”Let’s dance”. STORLEK I SKOR: 47-48. LÄNGD: Två meter. VIKT: 145 kilo (vanligtvis 150, har gått ner 5 kilo under ”Let’s dance”)

Det käkar han

Frukost?

– Jag är ingen större frukostmänniska utan äter nästan samma frukost jämt. Det normala är att jag dricker en liter yoghurt. Sen väntar jag ett litet tag innan jag äter nåt. Ofta blir det att jag blandar proteiner och kolhydrater, pulver alltså, med vatten och dricker. Sen går det nån timme och då är det lunch.

Under en dag?

– Jag försöker äta var tredje timme. Vartannat mål kosttillskott och vartannat mat. För tio år sedan åt jag kanske 8 000 kalorier på en dag. Nu ligger jag på 5 000, vilket känns som ingenting…

Om du ska unna dig något?

– Även om man lever efter en strikt diet så är det inte så himla kinkigt vad man gör på lördagskvällen. Man kan äta vad man vill. Jag äter det mesta. Favoriten är en fin nötstek, ganska röd, med klyftpotatis och svamp. Och kanske en Norrlands guld.

Aldrig smågodis och ostbågar?

– Nej. Det tycker jag inte är så gott. Vid nåt tillfälle kan man hetsäta en påse, men det är inget jag känner sug efter.