Galnare än någonsin

Sjukdomar, kriser, romanser och rumpor – 2009 var ett sensationellt Let’s dance-år

1 av 9
Morgan Alling dansade trots influensa.
TV

En hjärtinfarkt och en hjärnblödning.

En bar rumpa och ett nytt kärlekspar.

Årets ”Let’s dance” har varit det galnaste hittills.

– Den här säsongen har varit extraordinär. Lite för händelserik ur mitt perspektiv, säger TV4:s exekutiva producent Magnus Karlsson Lamm.

Laila Bagge började säsongen på kryckor.

Men att finalisten skadade sin höft redan inför årets ”Let’s dance” är det få som minns.

Det är inte ett sånt år.

Inledningen på årets säsong präglades i stället av betydligt allvarligare sjukdomshändelser.

Efter premiärsändningen i början av januari började dramatiken. Morgan Alling dansade trots läkares avrådan med influensa i kroppen.

Mojje Johansson, 36, hade känt smärtor i bröstet under genrepet men bet ihop. När han kom hem till Gotland efter sändningen tvingades han vända direkt – mot sjukhuset.

Hjärtinfarkt

De outhärdliga smärtorna visade sig vara en hjärtinfarkt, Mojje var borta ur tävlingen och årets första chock var ett faktum.

Bara ett par veckor senare kom nästa.

Ännu en ung deltagare hade klagat på yrsel och smärtor, den här gången i huvudet.

Plötsligt låg Magdalena Graaf, 33, på sjukhus och var akut opererad för en stor hjärnblödning.

– Det var absolut inget som var roligt att vara med om. Just då ville vi bara att de skulle få rätt vård och bli bra igen. Som tur är kunde programmet löpa på, säger Magnus Karlsson Lamm.

TV4 fick säsongens andra bortfall och kritiken mot programmet växte. Kanalen tvingades att ännu noggrannare kolla deltagarnas hälsoläge – men något samband med dansen drog man inte.

”Högsta nivå på TV 4”

– När det här med Magdalena hände var det på den absolut högsta nivån på TV4. Det vändes och vreds men det var inget som kunde förutses. Hon hade huvudvärk, säger en källa till Nöjesbladet.

Samtidigt växte också irritationen bland deltagarna.

– Folk blev skärrade. Flera deltagare kritiserade TV4 för att de inte hann ut med informationen. Det gick så jävla fort så medierna informerade deltagarna snabbare än TV4, säger en källa nära programmet.

Men. Efter en tung start flyttades fokus från sjukdomarna till dansdramatik, romantik – och rumpor.

Rumpa på bild

Jurykungen Tony Irving förälskade sig i Magnus Samuelssons bakdel och svenska folket i Laila Bagges, efter att den bara stjärten råkat hamna på bild under en repetition.

Och en förälskade sig lite extra. Efter att Mojje tvingats kasta in handduken klev kompisen Niclas Wahlgren in som ersättare.

I slutet av februari avslöjade Nöjesbladet att han och nyseparerade Laila Bagge är ett par. Något som TV4 uppmärksammade maximalt i den kommande direktsändningen.

Men långt ifrån alla har uppskattat romantiken. En källa med insyn i produktionen vittnar om att uppmärksamheten på det nyförälskade paret har stuckit i ögonen på vissa.

”Laddat”

– Kärleken mellan Niclas och Laila har varit väldigt tvådelad i lägret. En del har blivit irriterade och känt att det varit alldeles för mycket fokus på det. Niclas kom inte så bra överens med folk. För två tre veckor sedan kom armbågarna fram rejält på en del. Det var ganska laddat.

I kväll väntar finalen. Och nu pustar till och med TV4 ut efter årets dramatiska säsong.

– Det har varit turbulent. Lite för händelserik ur mitt perspektiv. Men det viktigaste var att både Mojje och Magdalena blev bra, säger den exekutiva producenten Magnus Karlsson Lamm.

20.00: Följ kvällens ”Let’s dance”-final på aftonbladet.se!