Ingemar Stenmarks skräck: Att skicka sms

Måste kämpa för att få till det: Vill inte vara otrevlig

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
SVÅRT ATT SKRIVA Att Ingemar Stenmark är fåordig är ingen hemlighet. Men han ogillar även att uttrycka sig i skrift. ”Om jag har skickat ett sms eller mejl och läser igenom det dagen efter, då ser jag att det ser otrevligt ut”, säger han.
TV

Redan i skolan var han dålig i svenska.

Över 50 år senare har Ingemar Stenmark fortfarande stora problem med att skriva sms och mejl.

– Jag gruvar mig för hur jag ska formulera mig för att det ska bli bra, säger han.

Att Ingemar Stenmark är fåordig är ingen hemlighet. Men vad få vet är att den före detta slalomstjärnans svårigheter att kommunicera också sträcker sig till mejl och sms. Att hålla kontakten med vänner och svara på förfrågningar från allmänheten är så jobbigt för honom att det orsakat allvarliga problem.

’Det blir för mycket’

– Det tar sådan tid för mig att skriva ett svar och då drar jag ut på det. Och då hopar det sig och blir för mycket, säger han.

För det mesta är det rädslan för att vara otrevlig som sätter käppar i hjulet för Stenmark.

– Om jag har skickat ett sms eller mejl och läser igenom det dagen efter, då ser jag att det ser otrevligt ut. Därför gruvar jag mig för hur jag ska formulera det för att det ska bli bra.

När han väl svarar måste han kämpa stenhårt med texten, som för det mesta blir kort och koncis.

Tar tio minuter

– Jag har aldrig lärt mig riktigt att lägga ut texten. Många skriver bara ner något snabbt, så är det färdigt. Jag måste tänka igenom allt, för mig tar det tio minuter att skicka ett sms, säger han.

Att formulera ett mejl kräver ännu mer tid av skidkungen, enligt sambon Tarja Olli.

– Det kan nästan ta en halv dag att skicka i väg ett sådant. Det blir väldigt svårt för honom att svara nej på ett fint sätt. Han vill vara trevlig och inte såra någon, säger hon.

Ingemar har haft problem att skriva ­ ända ­sedan grundskolan, då favoritämnena i stället var matte och fysik. Men han har gott hopp om att han kan bli bättre på att for­mulera sig.

– Det tror jag säkert, allt som jag har blivit bra på, inklusive skidåkning, har det legat mycket träning bakom. Jag är inte en sådan som snappar upp saker naturligt, säger han.

Karin Adelskölds sms-skola

Karin Adelsköld är programledare och teknikexpert.

Här är hennes bästa tips på hur man hanterar stressen över att svara på mejl och sms.

Karin Adelsköld.

Ta kontrollen över tekniken

Låt inte tekniken ta kontroll över dig, för din egen skull. Man måste nästan aldrig svara direkt, är något superviktigt så skriver folk det.

Sätt upp regler

Om du alltid svarar på en gång vänjer folk sig vid det. Man måste uppfostra avsändaren. Jag svarar på sms under samma dag och mejl inom ett dygn, och så håller jag mig till det.

Använd röst­meddelanden

Mina barn gör det jätteofta, och jag har precis börjat. Jag tror det är fram­tiden, att prata in röst­meddelanden tar inte lika lång tid som att skriva och man kan bränna fisk­pinnar samtidigt.

Det här är teknikstress

Ny teknik som datorer, mobiltelefoner och IT-system underlättar livet, men kan också få negativa effekter som stress. Mängden information som finns att ta del av via datorer och telefoner kan upplevas som svår att sortera.

Stressen kan ta sig uttryck i form av blodtryckshöjningar och spänningar i kroppen, och förvärras av känslan av att man snabbt måste svara eller vara nåbar via mobiltelefon eller e-post.

Stressen kan i vissa fall leda till sjukdom.

Källa: Arbetsmiljöupplysningen.se