De tvingas ändra numret i Let's dance – akut

Marie Serneholts partner Kristjan Lootus har smärtor efter kollapsen

1 av 4 | Foto: Ebba Olsson Wikdahl
Förra veckan föll Marie Serneholts danspartner Kristjan Lootus ihop i greenroom. Orsaken var att han hade slitit sönder ett muskelfäste i låret. ”Man fattar ju inte alls riktigt vad som händer där inne i kroppen”, säger han.
TV

Förra veckan fick tv-tittarna se honom kollapsa av muskelsmärtor.

Nu genomgår Kristjan Lootus intensiv behandling för att kunna dansa i morgon kväll.

– Jag får laserbehandlingar varje dag, säger han.

Det var under förra veckans kvartsfinal av ”Let’s dance” som Marie Serneholts danspartner Kristjan Lootus slet sönder ett ­muskelfäste i låret. ­Smärtan var så stark att han föll ihop i greenroom. Nu får han ­regelbundna behandlingar av en kiropraktiker för att klara av att fortsätta ­tävlingen.

– Jag har fått laser­behandling varje dag som ska snabba på läkeprocessen, och det ska jag fort­sätta att få. Det är en blödning i ­låret, säger Lootus.

”Halkade framåt”

Han har dessutom belagts med träningsförbud.

– Kiropraktikern rekommenderade mig att inte ­­träna eller anstränga benen alls. Men jag mår okej, i ­lördags kunde jag inte gå över huvudtaget, jag bara halkade framåt.

Förbudet har inte stoppat Lootus, som ändå har valt att träna på två koreografier under veckan. Men skadan har tvingat paret att göra flera akuta ändringar.

– Vi har försökt göra en koreografi som inte gör så ont, även om det känns lite grann hela tiden eftersom det inte är läkt. Men slow foxen fungerade inte, vi har fått ändra och pussla ihop ­lite grann för att det ska fungera, säger Kristjan Lootus.

Och trots behandling har Kristjan fortfarande stora smärtor och synliga blåmärken.

– Man fattar ju inte alls riktigt vad som händer där inne i kroppen. I morse såg jag hur huden blev lila och mörkblå. Jag tänkte: vad är detta, sedan kom jag på att jag har inre blödningar.

Fram till fredagens sändning tvingas paret skära ner på träningspassen.

– Nu tar vi ett break, egentligen brukar vi träna mer nu men vi måste hålla hela vägen till sändning, ­säger Marie.

”Otroligt trygg”

Gör det här att det känns extra nervöst inför ­fredag?

– Jag var mest rädd i fredags för vad som hade hänt, men nu känner jag mig så otroligt trygg med Kristjan och det vi har på dans­golvet. Det här har gjort att vi har blivit ännu mer fokuserade, eftersom vi har förlorat två dagars rep.

Det här är en muskelbristning

■ ■ Om en muskel belastas kraftigt ­eller på ett felaktigt sätt kan den brista, vilket innebär att muskelfibrer skadats eller gått av. Belastningen kan också orsaka en blödning i muskeln. En mindre muskel­bristning behöver ofta inte ­behandlas av läkare, utan läker av sig själv inom ­några veckor. Under tiden ska man undvika att belasta den skadade muskeln.

■ ■ Större muskelbristningar kan behöva opereras. Källa: Vårdguiden