De högg ner regnskogen

TV4 tvingas böta efter skövlingen i ”Robinson”

1 av 2 | Foto: Peter Wxtröm
18 deltagare strandsätts utan mat i ett mangroveträsk i filippinska El Nido när ”Robinson” har premiär i TV4 i morgon. När deltagarna inte hittar något ätbart börjar de hugga ner palmer och äta palmhjärtan. På bilden syns deltagaren Anna Lund.
TV

EL NIDO Nya Robinson spelas in i ett naturreservat.

Men de utsvultna deltagarna skövlade hejdlöst regnskogen i jakt på mat.

– Det är vidrigt att ett i-land leker infödingar och förstör såhär, säger deltagaren Erik Billing.

I morgon är det premiär för Robinson 2009. 18 deltagare strandsätts utan mat i ett mangroveträsk i filippinska El Nido. Det blir en hänsynslös kamp för överlevnad.

När de inte hittade något ätbart i det leriga träsket började de hugga ner palmer och äta palmhjärtan.

– Vi högg ner två till tre palmer om dagen, vi var ju desperata, berättar deltagaren Josephine Myrén, 38.

”Fruktansvärt”

Efter ett tag såg träsket ut som ett slagfält.

– Palmerna vi huggit ner möglade och det kröp larver och insekter i dem – det såg verkligen fruktansvärt ut, berättar Mika Svensson, 26.

Erik Billing som i vanliga fall är miljömedveten mådde dåligt av hur de skadade naturen.

– Vi har förstört stället. Det är vidrigt att ett i-land lägger ner miljontals kronor på att skicka 18 personer för att leka infödingar. Jag kan själv tycka att det är hyckleri av mig att vara med – jag tänkte faktiskt skita i att åka ner bara för att det är så fruktansvärt ur det perspektivet, säger han.

”Familjen har grinat”

När tv-teamet insåg vad som pågick satte de upp nya regler för jakten på mat.

– Efter hand kom en massa förhållningsregler. Vi fick inte döda landdjur eller hugga ner palmer. TV4 fick böta massor för förstörelsen i träsket. Jag tycker att det är jättekonstigt att vi var i ett naturreservat överhuvudtaget, säger Ellenor Pierre, 35.

Angela Monroe, 31, håller med:

– Vi hade tydligen skövlat 72 palmer. Familjen som hyrt ut marken hade stått och grinat när de kom dit. Jag hörde att TV4 blev tvungna att betala collegeavgiften för deras barn, säger hon.

Men reglerna följdes inte.

– Vi sket fullständigt i vad TV4 sa. Hade det kommit en apa hade jag dödat den också även om jag inte fick – vi var utsvultna, säger Erik Rydberg, 23.

Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, bekräftar att tv-teamet fick böter, men hävdar att träsket är privatägt och ligger utanför naturreservatet.

– Vi högg ner för många palmer och det fick produktionsbolaget ersätta markägarna. 50 palmer, 2000 pesos per palm (365 kronor). Vi gjorde upp i godo med markägaren, säger han.