”Wow om Agneta ställer upp”

Nöjesbladets krönikörer tar ut sina dreamteam för 2016

1 av 4
Kristin Lundell.
TV

Kristin Lundell

1 Joey Tempest

Eftersom programmet nu förhoppningsvis sjunger på sin sista vers – vad skulle då passa bättre än att kalla in Sveriges mesta proffs på att räkna ned. Folkets genre – hårdrocken – har dessutom varit klent representerat genom åren.

Det finns någon sorts underbar gränslöshet i Leila K.

2 Leila K

Det behövs någon som rör om i den uppläggsmässigt så ljumma grytan men nej, det är knappast troligt att TV4 skulle våga utmana lördagsmyset med en artist som Leila K. Men nog hade hon behövts. Och förtjänat sin plats.

3 Markus Krunegård

Han är en av de allra bästa på att skriva texter i pop-Sverige men är fortfarande inte ett känt namn i var mans stuga. Det måste det bli ändring på. Krunegård ska bäras i kungastol fram.

4 Lotta Hedlund

Ett bra program behöver sina historier. Och vem har varit med om så mycket som en artist som är inne på sitt sjätte decennium i branschen? Lotta Hedlund kan ge oss både schlagern och rocken.

Foto: Ola Axman

5 Agnetha Fältskog

Det är inte olagligt att drömma. Men visst – att Agnetha Fältskog

skulle ställa upp är lika troligt som att Thåström

skulle tacka ja. Men om. Tänk då. Wow.

6 Silvana Imam

Hon är en av svensk musiks starkast lysande nya stjärnor. Rapparen från Jakobsberg skulle bidra med ilskan, energin och den där fingertoppskänslan som behövs för att få musikaliska möten att spraka.

Foto: Jerker Ivarsson

7 Danny Saucedo

Inte kan ett familjeprogram bara innehålla sådant som föräldrar kan tänkas uppskatta. Samhällets yngre medborgare måste också få sitt. Lite dans till sången har aldrig skadat på en scen.

Rebecka Ljung

Foto: JONAS BILDBERG

1 Robyn

Robyn, Robyn, Robyn… Vi får aldrig nog av denna privata superstjärna. Robyn klev av popmaskineriet som ung och gick sin egen väg. Jag vill

höra allt om det valet, om den musikaliska resan, utlandshajpen, var­dagen och arbetet hon gör för andra.

2 Kristian Anttila

En popmusiker med fler knäppa anekdoter än de flesta. Musiken ljuder av Göteborgs förorter, samiska festivaler, nån psykiatrisk avdelning och möten med människor över hela landet, på hans ständiga turné.

3 Sofia Jannok

Fler samer i folklig mysmedia! Kanske kommer det skava lite när artisten slår näven i det väldukade tv-bordet.  Jannok är varm, charmig och kan både sjunga, rappa och jojka.

Foto: Max Ronnersjö/Wikimedia Common

3 Yung Lean

Svinmånga år i branschen verkar inte vara det viktigaste kriteriet, så varför inte slå nytt rekord i ung deltagare? Den 19-årige rapparen och låtskrivaren Yung Lean tillhör en ny gör det själv-generation i Sverige och bevakas noggrant av internationell musikmedia.

5 Joakim ”Jocke” Åhlund

Alla som har kommit över en intervju med Jocke Åhlund vet att han kan prata. Länge. Om det mesta. Förutom att minnas en lång, fortfarande

aktiv rockkarriär med band som Caesars, Teddybears och Les Big Byrd kan han säkert prata intressant om dagens Sverige.

6 Henric de la Cour

För att han aldrig skulle vilja. Men om han väl satt där skulle det bli intressant, fint och värt. Den forne Strip Music-sångaren, numera soloartisten, har dessutom en klubb – Stay Shoreline – där ”Shoreline” tolkas av olika artister. Konceptet är alltså  bekant.

7 Karin Dreijer

Att få se The Knife-, Fever Ray- och ”Europa Europa”-geniet Karin Dreijer prata länge i rutan vore lyx. Att få höra henne tolka andras låtar vore kanske ännu mer lyx. Jag antar att det aldrig kommer att hända, men nu drömmer vi…

Markus Larsson

Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN

1 Nina Persson

Som medlem i Cardigans och A Camp fattas det inte direkt låtar här. Att hon kan covers är exempelvis versionen av ”The bluest eyes in Texas” från soundtracket till filmen ”Boys don’t cry” ett utmärkt exempel på.

2 Nisse Hellberg

Lite märkligt att Hellberg inte redan har varit med i programmet. Ingen har ju översatt kärleken till Chuck Berry och The Rolling Stones till bättre rock på skånska.

3 Kikki Danielsson

Nyheter och rubriker handlar sällan om musikern och artisten Kikki Danielsson. En av Sveriges bästa countrysångerskor förtjänar något slags upprättelse.

4 Olle Jönsson

Dansband är en genre som varit underligt frånvarande i ”Så mycket bättre” hittills. En tung representant från den genren hade kunnat göra musikmixen lite mer oväntad.

5 Joey Tempest

Även hårdrock och metal väntar fortfarande på att bli inbjuden till middagsbordet. Tempest och Europe skulle passa det musikaliska tacomyset perfekt.

6 Annika Norlin

Norlins oängsliga kärlek till popmelodier är väl dokumenterad. Hennes egen musik förtjänar dessutom en större publik.

Foto: FELIPE MORALES

7 Linda Pira

Med tanke på genrens popularitet vore det nästan tjänstefel om inte minst en hiphopartist medverkade per säsong.

Jan-Olov Andersson

Foto: KRISTER HANSSON

1 Joakim Thåström

Ebba Grön, Imperiet, solokarriären… här finns låtar att välja mellan. Och tänk honom mangla sönder Perrellis schlagerhits. Kommer förstås inte att hända. Men man kan drömma.

2 Sven-Erik Magnusson

Säsongens veteran. Generationer svenskar har Sven-Ingvars låtar i huvudet. Bör kunna dra många bra historier om med- och motgångar i karriären. Innan han sjunger ”800°”.

3 Nisse Hellberg

Wilmer X:s låtskatt är en guldgruva att ösa ur. Och man hör gärna Nisse göra svängig nostalgiskt klingande retrorock av i princip vad som helst.

4 First Aid Kit

Har på bara några år gjort många älskade melodier. Och precis all musik blir så mycket vackrare när systrarna Johanna och Klara Söderberg tar ton tillsammans.

5 Charlotte Perrelli

Får precis ihop så många schlagerhits och musikallåtar att det räcker. Borde ha mycket att berätta. Och vore spännande att höra henne sjunga utanför sin ”comfort zone”.

Foto: TT NYHETSBYR?N

6 Annika Norlin

En av landets mest egensinniga och bästa låtskrivare. Och intressant att höra andra försöka sig på hennes kluriga melodier och geniala ordkaskader.

7  Mauro Scocco

Här finns hur många Ratata- och soloklassiker som helst. Och alla som har sett honom i ”Pluras” program vet att han både är en livs levande jukebox och en förstklassig komiker och imitatör.