Lisa Ekdahl: ”Det var en mycket mer sexistisk tid”

”Så mycket bättre”-artisten om sina första år i musikbranschen

1 av 4
TV

Männen styrde musikvärlden och ville ändra hennes sound.

I ”Så mycket bättre” berättar Lisa Ekdahl, 45, hur hon röt ifrån mot sexismen i början av sin karriär.

– Det var en övergripande tolerans mot sexism, säger hon.

Skivbolaget ville ha en tjock och hård produktion.

Albumdebuterande Lisa Ekdahl ville något helt annat.

I kvällens avsnitt av ”Så mycket bättre” berättar den folkkära artisten att hennes första tid i musikbranschen i början av 90-talet till stor del präglades av män som ville styra hennes karriär.

– Dels var det mycket mer ovanligt med kvinnliga låtskrivare tycker jag just då, men jag tycker också att det var en mycket mer sexistisk tid. Inte som att individerna var taskiga mot mig utan mer som att det var en övergripande tolerans mot sexism, säger hon i programmet.

Skrotade skivan och började om

Det passade inte Lisa Ekdahl.

– Jag känner att jag väldigt snabbt fick människor att förstå att jag inte ville spela efter deras regler.

Skivbolagens påtryckningar gjorde att hon först tvingades göra en debutskiva hon inte var nöjd med. När Lisa Ekdahl ville göra ändringar, hotade bolaget med att skrota hela projektet.

Då fick hon nog - och sa ifrån.

– Bland annat genom att jag förklarade det här att jag inte ville göra en skiva som inte lät som jag ville. Och efter de här hoten om att det inte skulle bli någon platta överhuvudtaget så fick vi bara slänga allting i papperskorgen, säger hon.

Gjorde succé

Lisa Ekdahl började om och gjorde skivan hon själv hade drömt om.

– Jag gjorde det själv med en person till. Jag fick en väldigt liten budget då däremot, men det gjorde faktiskt inte så mycket. Sedan råkade det sig så att den här skivan blev så jäkla populär, säger hon.

Lisa självbetitlade debutalbum släpptes 1994 och blev en megasuccé. Skivan sålde platina och fick en Grammis för årets bästa album. Den innehöll bland annat hitsinglarna ”Vem vet” och ”Öppna upp ditt fönster”.