Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 22 JANUARI 2000
  

Text: Robert Aschberg
Tyck till om Robert Aschbergs kolumn
Väktare så långt ögat kan se - vart tog de hederliga gamla snutarna vägen?

En ung kvinna med panikångest kommer till psykavdelningen på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det är natt. Inne på mottagningen möts hon av en väktare. De börjar gräla.

 När kvinnan vill komma ut genom den låsta dörren igen vägrar väktaren släppa ut henne för att hon sagt fel saker och för att han måste ”fråga en läkare”. På platsen finns även en ordningsvakt.
  Kvinnan och hennes pojkvän, som anlänt efter henne, träffar en skötare. De sitter utanför den låsta dörren till mottagningen och talar med en vänlig sköterska i cirka en halvtimme. De får råd och tips om hur kvinnan ska söka hjälp framöver.

När kvinnan och hennes pojkvän ska lämna mottagningen blir det bråk med vakterna, som stått och väntat innanför den låsta glasdörren. Bråket slutar med att kvinnan, som alltså kommit för att få hjälp på mottagningen, buntas ihop av ordningsvakten och väktaren, förses med handfängsel och kastas ut på gatan.
  De blir hämtade av polis och får tillbringa resten av natten i varsin cell i arresten.

Väktaren och ordningsvakten anmäler ungdomarna för våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Saken utreds knapphändigt av polisen, en gnällig åklagare tar upp fallet och det blir rättegång.

  Detta var en verklig händelse, som inträffade i somras.

Åtalet ogillades. Ungdomarna slapp straff. Därmed var saken finito ur rättslig synpunkt.
  Men, som vän av ordning undrar jag ett par saker:
 

 • Om politiker och/eller tjänstemän i landstinget av något skäl anser att personal från Svensk Schäferhundvakt ska ta emot sjuka människor på S:t Görans psykmottagning - vilka är i så fall de medicinska motiven till denna nya diagnostiska praxis? Och inom vilka andra medicinska discipliner kommer detta system att tillämpas i framtiden? Neurologi? Hud & kön? Smittsjukdomar?
   
 • Utan ett formellt beslut om tvångsvård så kan inte ens en överläkare på en psykmottagning hålla en patient kvar mot dess egen vilja. Med vilken rätt bestämmer en av Svensk Schäferhundvakts anställda väktare att en patient inte har rätt att lämna mottagningen på eget bevåg?
   
 • Om en ny praxis för psykvård ska gälla på S:t Görans sjukhus, hur mentalt frisk bör en vårdsökande vara för att bli in-/eller utsläppt av väktaren från Svensk Schäferhundvakt?
   
 • Hur är det med kompetensen och handlingskraften hos läkarna vid S:t Görans psykmottagning, som går med på att Svensk Schäferhundvakt sköter ruljansen i dörren?
   
 • Hur kunde Jackie Arklöv klara sig förbi Svensk Schäferhundvakt när han i somras sökte hjälp på S:t Göran efter Malexandermorden? Jag menar, om nu inte en liten flicka med panikångest klarade nålsögat.

  Nå, detta med ungdomarna som kastades ut var ett vardagligt skitfall. Rutin. På marken.

  Det går värre till under jorden. Snart vågar ingen medborgare utan avsågad hagelbössa åka med de försenade tunnelbanetågen av rädsla för att bli hopknycklad och förlamad av uniformerade individer som stryker likt hyenor längs perrongerna och flockas som asgamar runt utgångsgrindarna. Man ska ha nerver av stål för att våga passera Securitasvakterna, vare sig man känner igen dem på rånarluvorna eller kläderna.

    En del av rovdjuren i basker gillar att ta in sina offer i låsta rum, bryta ned dem på golvet och gnida lite skönt. När festen är över och misshandeln klar kommer farbror polisen och hämtar de drabbade. Vad kostar det individerna och samhället i lidande och pengar?

  Polisen ifrågasätter sällan eller aldrig väktarnas utsagor. Men rättsligt har en väktare inte mer makt att ingripa mot andra människor än vem som helst av oss i vilken situation som helst. Är det de stiliga uniformerna det hänger på?
    Fråga er själva, vilka monster är ni mest rädda för om ni vågar er ner i Stockholms tunnelbana: rånare, pundare, bingolottosäljare, fyllon, blottare eller väktare?
    Väktarbranschen omsätter numera mer pengar än polisen i dess helhet. Vi håller alltså på att få en väktarstat i ordets bokstavliga mening.

  Det mest skamliga är att väktarna till och med vaktar polisen. Har ordningsmakten ingen stolthet längre? Den som har ärende till Rikspolisstyrelsen möts av en väktare som förhör en om vad man har för ärende. Vart tog de hederliga gamla snutarna vägen? Sitter de och fyller i blanketter om ouppklarade brott eller filar de på formulär för att facket ska kunna fixa fler fridagar?

  Krogar, varuhus, militäranläggningar, fastigheter, arbetsplatser, parkeringar: väktare, väktare, väktare, så långt ögat kan se.

    Ge oss fler vanliga poliser som kan sitt jobb! Och lär dem redan på högskolan att de inte måste visa osviklig lojalitet med de osäkra pojkarna i uniform från svensk Schäferhundvakt och Securitas och allt vad de andra underliga firmorna heter.
    Och hur konstiga ni än känner er i huvudet: akta er för psyket på S:t Göran. Risken är att ni får ett kok stryk och hamnar i arresten.


  Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
  telefon: 08-411 11 11
  fax: 08-600 01 77


 •    
    FLER NYHETER