Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 23 JANUARI 2000
  

Text: Herman Lindqvist
Tyck till om Herman Lindqvists kolumn
Tur att man bor i Frankrike - här är det fullt tillåtet att njuta av livet

VARNING: Denna spalt innehåller positiva åsikter om Frankrike. Eftersom sådana åsikter numera är ytterst sällsynta i svenska medier och därför kan verka chockerande för den oförberedde, har du härmed blivit förvarnad.

  Trender går upp och ner och ibland är det svårt att hänga med. Men detta millennium börjar bra här i Frankrike. Här är det nu fullt tillåtet att njuta av livet. Man SKA vara sinnlig, äta, dricka, älska och leva med alla sinnen. Något som passar mig alldeles förträffligt. Jag har alltid hävdat att det bästa jag vet är att äta, dricka, läsa, skriva samt älska. Fast inte alltid just i den ordningen och inte nödvändigtvis samtidigt.
  Alltså går den franska trenden rakt emot den som sprids i den del av världen som domineras av engelskspråkiga media, alltså även i Sverige. Där tycks miljontals kvinnor nu frivilligt avstå från sex. Sexanorexi, kallas fenomenet, som märkligt nog fått stöd och sympati i en kolumn i denna tidning.

Fransmän, som lyckligtvis inte läser engelska tidningar, har alltså helt andra intressen.
  Här vibrerar luften av livslust och sinnlighet. Tidningen L’Express, som noga utrett trenden, talar om en ny ”belle epoque”. Den första inträffade vid förra sekelskiftet, då can-can och glada tjut hördes på Paris gator.

Nu ökar konsumtionen, optimismen sprider sig i breda lager. Arbetslösheten sjunker, medellivslängden ökar, den grova brottsligheten minskar, den franska kvinnan går mot ökad jämlikhet, rasismen är på återtåg, Le Pen är nästan försvunnen. Man har till och med hittat ett botmedel mot migrän.

  Jag blev därför något chockad då jag läste citat i denna tidning ur den svenska översättningen av en bok skriven av en amerikansk, naturligtvis, feminist, Liz Hodgkinson. Hon slår fast och jag förmodar att citatet är korrekt, att ”Sex varken är nödvändigt eller naturligt. Förutom att det för vår art vidare är sex inte nödvändigare för vårt dagliga liv än en drink eller en bakelse”. Alltså något man kan avstå ifrån, utan att gå under.

Var har denna Liz Hodgkinson tillbringat sitt liv? Har hon ens sett en bråkdel av världslitteraturen eller konsten? Har hon hört musiken? Har hon besökt mentalsjukhus eller fängelser? Nästan all mänsklig konstnärlig, skapande och även destruktiv aktivitet är direkt eller indirekt kopplad till människors längtan efter kärlek och sex eller till frånvaron av kärlek och sex i deras liv. Jag skulle tro att de flesta mentalläkare och psykoanalytiker kan gå ed på att sexualdriften är den starkaste driften människan har. Helt naturligt.
  Den som jämställer sex med en drink eller en bakelse, avslöjar med pinsam skärpa att hon inte har något hum om vad sex egentligen går ut på.
 Eller också har hon tillgång till oerhört intressanta drinkar och bakelser.

Nog har jag ätit många bakelser i mina dagar och svept en hel del drinkar, men ingenting av det går upp mot spiknykter sex med den man älskar.

  Det är inte bara en kroppslig njutning utan lika mycket en andlig sådan, som på kort tid för en till evigheten och tillbaka igen, som renar och återställer, som upplyfter och berikar, som återger livstro och skapar glädje. Allt detta är dessutom gratis, i motsats till drinkar och bakelser.
 Naturligare kan det inte bli.
  En fröjd som man, kort sagt, verkligen unnar Liz Hodgkinson och alla hennes ilskna medsystrar.

Tur att man bor i Frankrike. Landet både och. Den ena naturkatastrofen efter den andra har dragit in över landet. Alla är drabbade. Skadorna är enorma. Men mitt i ruinerna rycker man på axlarna. Lagar en specialkomponerad gourmetmiddag i stearinljusens sken - och skriver artiklar om konsten att njuta, älska och leva. Vive la difference!


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER