Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 6 FEBRUARI 2000
 
 

Text: Herman Lindqvist
Tyck till om Herman Lindqvists kolumn
Vilka åsikter får man ha nästa år?
Det fanns en tid då man kunde köpa sig en Tyrolerhatt, för att locka fram ett skratt, som det sjöngs i Sveriges radio och till och med i barnprogrammen.
  Den tiden är väl förbi nu.
  Skivan är förmodligen dödskallemärkt.

  Får man äta Wienerschnitzel? Törs man beställa en Sachertårta? Blir det någon nyårskonsert i TV i år? Hur blir det med backhoppningen?
  Det är alldeles utmärkt att Europa, som en enda nation äntligen tar upp kampen mot nazism, rasism och främlingsfientlighet. Det är dessutom helt perfekt att det var moderatliberala, borgerliga statsmän, som Frankrikes president Chirac och Spaniens premiärminister Aznar, som lade hela sin politiska tyngd i debatten och därmed pressade igenom beslutet, påhejade av alla de socialdemokratiska regeringarna.
  Utom av den smilande högtalaren (s) Tony Blair, som blev hörbart tyst och pinsamt osynlig. Skräcken för den redan starka anti-europeiska opinionen i England, gjorde att han plötsligt försvann.
Det var alldeles utmärkt att EU-initiativet kom från höger, så blir den stora kraftinsatsen mot främlingsfientligheten inte en höger-vänster fråga, utan något mer upphöjt och allmänmänskligt. Det var en perfekt start.
  Men varför börja med att tvåla till Österrike för det? Hela Österrike?
Sjuttio procent av österrikarna röstade INTE med Jörg Haider – men hela landet ska isoleras. Den överväldigande majoriteten av de österrikare, som nu inte får sitta vid de rättänkandes bord i Bryssel och Europas huvudstäder, skulle aldrig i livet kunna tänka sig att rösta på Haider.
  De avskyr karln.
  Däremot kan man tänka sig att den starka anti-EU-våg som länge hållits tillbaka i Österrike, nu bryter igenom sina fördämningar.
Visst finns det många ovädrade garderober i Österrike, Hitlers hemland. Landet som alltid bara lagt locket på och gått vidare i historien. Det är säkert ingen slump att Sigmund Freud, psykoanalysens fader var österrikare.
  Men ovädrade och totalt orörda historiska garderober finns det ännu fler i de flesta av de nya öst- och centraleuropeiska länder som inte minst Sverige vill få med i EU i nästa omgång.
Jag tycker att EU:s beslut, att isolera hela Österrike för att ett visst parti vars åsikter man inte gillar kommit med i regeringen, är obehagligt. Det sänder ilningar av fasa. Det öppnar dörrar på glänt till rum jag inte vill kika in i. Vad ska man förbjuda nästa gång? Vilka åsikter får man ha nästa år? Står EU-polisen redan i farstun?
  Vad jag tycker är värst är den ström av anti-österrikiska påhopp jag tvingats läsa den senaste tiden i svenska medier. Det är som om all den främlingsfientlighet och alla de fördomar, som de flesta går och bär till vardags, men som de inte får ge utlopp för eftersom det inte är politiskt korrekt att ha sådana åsikter, alla dessa känslor kanaliseras nu över i ett hejdlöst tyckande om Österrike.

Alla dessa påhopp får naturligtvis extra skjuts i Sverige av det faktum att krisen kommer veckan efter den stora förintelsekonferensen i Stockholm och av det faktum att Österrike är en tysktalande kultur och att många österrikare som syns i TV därför talar tyska och uppträder i sina traditionella dräkter, ja de kan till och med i Tyrolerhatt.
  För okunniga, fördomsfulla, främlingsfientliga icke-österrikare blir allt detta symboler för nazism, ja rena ondskan.
  Tag en Mozartkugeln till!
Jag bugar mig för Mozarts, Bruckners, Mahlers, Strauss, Alban Bergs, Anton Webers, Bruno Kreiskys och Simon Wiesenthals hemland. Läs Sigmund Freud, förra seklets viktigaste författare.
  Europa skulle vara betydligt fattigare utan Österrike.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER