Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 16 FEBRUARI 2000
 
 

Text: Carl Hamilton
Tyck till om Carl Hamiltons kolumn
Konsultbolagens affärsidé: pyramidspel
Det är synd om människorna. Och mest synd är det om de rika.
  Det senaste året har många blivit rika på börsnoterade konsultbolag. Eller rättare sagt, de tror att de har blivit rika, tills de vill se rikedomen.

  Konsulter är specialister på att prata om framtida vinster, inte nödvändigtvis på att göra dem. Den dag den anställde konsulten verkligen drar in de summor som en uppumpad börskurs kräver – så bör han rätteligen tacka för sig och öppna eget.
  För att stanna i bolaget kräver konsulten optioner så att han får del i den framtida vinsten – den vinst som egentligen var aktieägarnas. Men eftersom optioner skall beskattas som löneförmån, blir det för dyrt och därför måste den gamla vanliga lobbymaskinen skramla igång för att den förhatliga staten skall kliva in och ge konsulterna skattebefrielse. Annars dråsar hela börshärligheten i golvet.
Blåkopian till den förvärvsstrategi som blåst upp börsvärdena på internet-konsulter, skrevs redan i början på 70-talet på Harvard Business School. Affärsidén är inte internet, utan pyramidspel. Pyramidspelet bygger på evig expansion genom förvärv av andra bolag, expansionen kräver högt värderade aktier som i sin tur kräver medial ”hype”, en slags självalstrad hysteri, som rätteligen borde belönas inte med löpsedlar, utan med kalla avrivningar. Det är helt följdriktigt att Carl Bildt dykt upp i sammanhanget. Han har inte bytt bransch, som tidningarna skriver. Hype har alltid varit Bildts bransch.
Spelet bygger på att komma in tidigt och kliva av sent, men – i tid. Det är därför både logiskt och väntat att grundarna nu säljer ut. Dags för sista akten. För ett halvår sedan hade de ett långsiktigt perspektiv. Nu har de bara bråttom.
I konsultbolaget Icon Medialab – börsvärde 11 miljarder, årlig förlust 130 miljoner – säljer grundarna ut för att satsa på ”intressanta affärsprojekt”. Aktieägarna trodde nog att de intressanta projekten låg i Icon.
  Många väntade sig att postgeneralen Ulf Dahlsten skulle bli en främmande fågel som vd för Icon. Häromdagen visade han i en av Per Öqvists många lysande intervjuer, att så inte är fallet. Dahlsten är som klippt och skuren för jobbet. Samma gamla härliga Icon-mix av storskryt, vansinniga Goldfinger-visioner om världsherravälde, blandat med litet smågnäll, undanflykter och paranoid förföljelsemani.
  Med grym precision skalar Öqvist den dahlstenska löken ända in till den råa barndomen.

Dahlsten skrävlar ogenerat om sin egen medievana (!) och om hur duktig talare han är. Han sätter likhetstecken mellan sig själv och det bolag han lett. Allt bra Posten har uträttat, är hans förtjänst. Felsatsningarna är glömda. Magplasken likaså. Tio år av konstant dålig press beror på en enda journalist som orättvist förföljt honom, därtill driven av lägsta tänkbara motiv, för att han, journalisten, ”ville bli fast anställd”.
  Helt obetalbar blir Dahlsten när han blixtdementerar sina egna påståenden. Han lovar friskt 200 procents tillväxt de närmaste två åren. Öqvist räknar ut att det betyder runt 4 miljarder. Dahlsten:
  – Jag vill inte använda en så exakt siffra.
  Han har just gjort det. Från prognos till dementi på tre rader.

På senare år har många orättvist anklagat Dagens Nyheters ledarsida för att ha blivit så oliberalt hjärtlös. Nu visar det sig att det bankar ett stort och varmt hjärta på sidan två. Och det klappar för internet-visionären Dahlsten.
  Det internationella mediabullret om den svenska internet-revolutionen, har nämligen nått även DN:s ledarsida. Och nu snålas inte på löftena. DN utlovar ”en ny storhetstid för Sverige”. Här skall bli ett land ”sjudande av entreprenörsanda, framtidstro och växande välstånd”. Allvarsmännen på DN kan till och med lova mera – ”lust”. Om blott – paradiset är nämligen villkorat – om blott skatten på Dahlstens optioner försvinner. Annars blir det tyvärr – ingenting.
  Ingenting alls.
  Låt oss därför förenas med DN i en ödmjuk, men samfälld bön till våra styrande:
Giv åt IT-miljonären Dahlsten skattebefrielse, ty han dignar under sin nyvunna förmögenhet!
  Låt icke gamla förlegade tankar om rättvisa och solidaritet stå i vägen för det förlovade land som flyter av mjölk, honung och lust, som vi alla skall träda in i bara visionären Dahlsten slipper sina sociala avgifter!


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER