Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 25 FEBRUARI 2000
 
 

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn
Filtstimmet styrde på redakionen – för ”kvinnorna tog slut”
Tänk, det fanns inga kvinnor på Sveriges Television heller! Dom var slut där också! Det är märkligt hur kvinnor har en förmåga att upplösas i intet så fort högre tjänster ska tillsättas.
  Nu har man ju i och för sig Maria Curman högst upp på tronen, men de tio nytillsatta cheferna inom stats-tv råkade alla bli män, hoppsan!
   Man måste ta de mest kompetenta, sa Maria Curman.
  Visst, säger jag, korkad vore man ju annars som högsta chef.
  Frågan är bara hur vi definierar kompetens i vårt samhälle.
  I början av 90-talet jobbade jag på en stor dagstidning.
  Nyhetsredaktionen styrdes av ett tiotal män, alla i yngre medelåldern, med exakt likadana mörkblå filtkavajer (de gick under namnet ”filtstimmet”. Detta med mansdominansen var ett problem. Det såg inte snyggt ut. Det behövdes några kvinnor vid nyhetsdesken, tyckte chefredaktören, varpå två helt nya tjänster infördes. De kallades biträdande nyhetschefer.
  Jobben låg absolut längst ner i hierarkin och innebar att öppna posten och hämta kaffe till nyhetschefen. Till dessa bägge tjänster skulle alltså kvinnor befordras.
Men nu visade det sig, att det inte fanns några kvinnor på redaktionen! Tänk, de hade tagit slut! De sa så. Det Finns Ju Inga Kvinnor!
   Till den ena kvinnotjänsten fick man visserligen tag på en sådan, men hon var gravid och gick på barnledighet och ersattes genast av en man.
  Till den andra tjänsten tog man en man på en gång.
  Så, hur var det då med kvinnorna på redaktionen?
  
Jo, vi var väl något hundratal. Många av oss slutade i den här vevan och fick faktiskt andra jobb. En började jobba åt regeringen. En annan blev vd för ett mediaföretag. Minst fyra av oss blev chefredaktörer på andra tidningar. Ett tiotal blev redaktions- och nyhetschefer. Ett helt gäng blev programledare i radio och tv. Ytterligare något tiotal blev dessutom författare.
  Någon form av kompetens måste vi ju ha haft fast vi inte syntes. Eller rättare sagt: den kompetens vi hade syntes inte.
  Normen i samhället är exakt sådan som männen i Filtstimmet: vita, heterosexuella, medelålders män med bil och inkomst. Hela samhället är byggt av och för honom. Trots att han bara utgör 20 procent av befolkningen så utgör de andra 80 (barn, ungdomar, kvinnor, äldre, handikappade) en försvinnande minoritet som får anpassa sig efter den vite mannen och hans bil.
  
Normen för en chef är exakt likadan. En ”riktig” chef är en människa som uppfyller normen, villkoren för våra förväntningar. Att vara man blir en egenskap som kännetecknar en god ledare.
  Frågan är vad vi ska göra åt detta. Ska vi fortsätta att inrätta nya specialtjänster för att få rum med några kvinnliga alibin? Eller ska vi kvotera in kvinnor i ledningsgrupper och styrelser?
  Inget av det.
  Det räcker med att sluta kvotera in män.
  I SVT:s fall, där tio av tio nya chefer råkade bli män, ursäktade sig Mikael Olsson och Maria Curman med att det bara var två nya tjänster som tillsattes, de andra åtta männen fick bara nya förordnanden.
Just det. Eftersom männen alltid har varit chefer så ”kan” man inte ändra på det. Men om vi verkligen ska få någon ändring till stånd så måste kvinnorna börja ta plats – inte bara på fåniga alibiposter, utan på männens bekostnad. Det kommer inte att ske utan protester.
   Men vad gör vi om kvinnorna inte vill? Frågan är inte helt enkel. Vi kvinnor uppfostras från barnsben till att vara omhändertagande, lyssnande och förstående – inte till att ta strid och fatta snabba beslut.
  
Tja, vi kan ju börja på dagis och ge flickor samma utrymme som pojkar. Vi kan låta flickor prata mer än en tredjedel av tiden i klassrummet. Vi kan låta dem vara i fred åtminstone någonstans på skolgården och låta deras gymnasieutbildningar kosta lika mycket pengar som killarnas. Vi kan stötta dem så att de inte ständigt underskattar sin egen förmåga i skolan (medan pojkarna alltid överskattar sin). Vi kan kräva att de får ha sina kroppar och sin sexualitet i fred för vansinniga modeideal och förnedrande porrfilmer.
  Vi får helt enkelt börja med att behandla flickor som män.Niskor.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER