Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 2 MARS 2000
 
 

Det chilenska flygvapnets plan taxar ut för att lyfta från en flygbas i Waddington med den förre diktatorn general Augusto Pinochet ombord. Han har suttit i husarrest i Storbritannien de senaste 16 månaderna.

Foto: AP

Pinochet lämnade England i dag
Augusto Pinochet styrde Chile med järnhand efter militärkuppen 1973. Tusentals meningsmotståndare mördades och torterades. Ex-diktatorn greps hösten 1998 i London och har suttit i husarrest fram till i dag.

Ex-diktatorn slipper rättegång - får åka hem till Chile igen
SANTIAGO/LONDON. Anhängare till Chiles exdiktator Augusto Pinochet förberedde på torsdagskvällen en välkomstmottagning för honom i Santiago.
  Pinochet lämnade sin fångenskap i Storbritannien på torsdagen, sedan inrikesminister Jack Straw beslutat låta honom lämna landet. Straw klargjorde att den 84-årige generalens hälsotillstånd hade föranlett beslutet att inte utlämna honom till en rättegång. Straw sade redan i början av januari att han var "benägen" att släppa Pinochet sedan läkarundersökningar visat att upprepade slaganfall gett den gamle generalen omfattande hjärnskador.

Greps efter operation
  Sedan dess har ett plan från chilenska flygvapnet stått startklart på en flygbas drygt 20 mil norr om London. Planet, med Pinochet ombord, lyfte klockan kvart över två på torsdagseftermiddagen svensk tid. Det väntades till Chile tidigt på fredagsmorgonen lokal tid.
  Det var en begäran från den spanske undersökningsdomaren Baltasar Garzón som ledde till att Pinochet greps i London efter en ryggoperation i oktober 1998. Garzón säger nu att han inte ger upp sina försök att ställa Pinochet inför rätta för bland annat mord och tortyr under juntaåren 1973-1990.
  Även Schweiz, Belgien och Frankrike begärde Pinochet utlämnad, men Straw sade nej.
  I Pinochet-stiftelsens högkvarter i Santiago sjöng anhängare och viftade med flaggor och Pinochetporträtt när nyheten spreds.
  - Mardrömmen är över, utbrast Luis Cortés Villa, chef för stiftelsen som delar ut militära utmärkelser och vårdar Pinochets minne.

"Vi kräver rättvisa"
  En annan organisation, Movimiento Vitalicio Augusto Pinochet, uppmanade anhängare att vaka in hans ankomst vid militärsjukhuset i Santiago. Dit förs han direkt efter ankomsten.
  På annan plats i Santiago - och på motsatt sida av Chiles politiska spektrum - beklagade Pinochetmotståndarna Straws beslut.
  - Vi kommer att kräva rättvisa. Han skall ställas inför rätta i Chile, sade Viviana Díaz, ordförande i protestgruppen "De fängslades och försvunnas familjer".
  Människorättsorganisationen Amnesty International påpekade att bollen nu ligger hos Chile. Där har ett 50-tal stämningsansökningar mot Pinochet lämnats in och utredningsdomaren Juan Guzmán håller på att gå igenom dem.

"Hans eget fel"
  Att Chile i dag har en president som heter Ricardo Lagos och som själv i egenskap av socialist greps under juntatiden gör att en rättegång inte är helt osannolik.
  När Pinochet redan var på hemväg förklarade regeringen att exdiktatorn själv bär ansvaret för att han blev gripen och för att Chiles anseende har fläckats. Utrikesminister Juan Gabriel Valdés beskrev regeringens ansträngningar att få generalen fri av humanitära skäl som "en av chilensk utrikespolitiks svåraste uppgifter".
  - Detta har varit en sak som fläckat bilden av Chile i utlandet, och huvudansvaret ligger hos den person som gett upphov till kritiken.
  President Lagos har betonat att rättsväsendet ska fatta självständiga beslut, och i Chile räcker det inte med fysisk ålderssvaghet för att slippa åtal. Där måste Pinochet åberopa mental ohälsa, noterar DPA.
TT-Reuters


Upprörda reaktioner på frisläppandet av Pinochet
GENÈVE/MADRID/PARIS/BRYSSEL. När ex-diktatorn Augusto Pinochet torsdag eftermiddag var på väg hem till Chile började reaktionerna på frisläppandet strömma in. "Otillständigt", löd domen från juntaoffrens företrädare. Andra protesterade i mildare ordalag, och hans anhängare jublade.

Paris
  Det franska justitiedepartementet sade sig inte ha några planer på att överklaga den brittiske inrikesministern Jack Straws beslut att släppa den gamle sjuke generalen. Departementet fick på morgonen besked om att Frankrikes begäran att få Pinochet utlämnad hade avslagits.

Genève
  Schweiz kommer inte heller att överklaga. Men Genève-åklagaren Bernard Bertossa skrädde inte orden när han berättade för nyhetsbyrån AFP om beslutet.
  - Storbritannien har gamla traditioner som fristad för brottslingar av alla de slag, sade han.
  Bertossa initierade Schweiz' begäran om utlämning sedan en schweizare som även hade chilenskt medborgarskap "försvunnit" i Argentina på 70-talet. Chile anses ha samarbetat med den dåvarande argentinska militärdiktaturen kring bortrövanden och mord.

Bryssel
  Inte heller Belgien ämnar överklaga, meddelades det från Bryssel. Man "respekterar" Londonregeringens beslut, hette det.

Madrid
  Det fjärde landet som begärt Pinochet utlämnad är Spanien. Det var den spanske utredningsdomaren Baltasar Garzóns utlämningsbegäran som ledde till att Pinochet greps i London hösten 1998.
  Garzón gjorde på torsdagsmorgonen ett sista desperat försök att förhindra frisläppandet genom att faxa en vädjan till de brittiska myndigheterna, men Madrid-regeringen klargjorde att den inte tänkte överklaga.
  Anhöriga till Chilejuntans offer på många håll i världen rasade mot den brittiska regeringens beslut.
  De aktivister som hade vakat utanför godset i Sydengland där Pinochet suttit i husarrest blev först summa när de fick veta vad Jack Straw beslutat. Sedan började de ropa "Mördare!" och "Vi kräver rättvisa".
  Pinochetmotståndare i Spanien deklarerade att "Tony Blairs regering tvådde sina händer med Pinochetoffrens blod", och en argentinsk advokat som företräder anhöriga till Pinochetoffer fastslog att Jack Straws beslut "inte var mindre otillständigt för att det var väntat".

Stockholm
  Sveriges utrikesminister Anna Lindh var en av många som beklagade att Pinochet släppts fri.
  - Det är klart att vi är väldigt många som är besvikna, sade hon till TT.
  - Men till skillnad från Pinochetregimen, som aldrig tog humanitära hänsyn, så tar rättsstater sådana hänsyn.
  - Samtidigt är detta inte en seger för Pinochet, eftersom man också har sagt att han inte har immunitet, att han inte är oskyldig och att han som gammal diktator också kan ställas till svars för de brott han begått, tillade Anna Lindh.
  
TT


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER