Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 15 MARS 2000
 
 

Det är inte bara sorg över en vän som framträder i kommentarerna från Sveriges politiska kollegor.
De talar också varmt om hennes styrka och kunnande.   – Vår samhällsdebatt har förlorat en av sina viktigaste röster, säger Carl Bildt som var statsminister under tiden då hon var vår första kvinnliga finansminister.
Statsminister Göran Persson befinner sig i Bulgarien och har inte gått att nå för en kommentar.


– Vår samhällsdebatt har förlorat en av sina viktigaste röster
Carl Bildt.
Foto: AP
Carl Bildt: Trots kärva budskap och hårda nypor fanns alltid henns skratt och omtanke närvarande
– Anne Wibble hade alltid en klar blick för kursen och var djupt uppskattad av alla sina statsrådskollegor, säger förre statsministern Carl Bildt i en kommentar till Anne Wibbles bortgång.
  – Det är med djup sorg jag nåtts av budet om Anne Wibbles bortgång. Hennes bortgång innebär inte bara att många av oss förlorat en nära vän, utan också att vår samhällsdebatt förlorat en av sina viktigaste röster under de senaste decennierna.
  – Även om det inte alltid synts utåt, är det svårt att underskatta den roll hon spelade under viktiga delar av 1980- och 1990-talen.
  – Hon spelade en avgörande roll för att föra sitt parti in på en tydlig liberal reformkurs I den ekonomiska politiken, bidrog därmed till att möjliggöra en tätare borgerlig samverkan fram till regeringsskiftet 1991, och blev därefter en uppskattad kollega och framgångsrik finansminister i de följande tre årens regeringsarbete.

Kämpad mot löntagarfonder
  – Den som ser tillbaka på den ekonomiska politiken i Sverige under dessa decennier ser hur rätt hon hade och hur rätt hon fick.
  – Hon kämpade mot löntagarfonder, för Sveriges medlemsskap i den Europeiska Unionen, för en tydlig sparpolitik I statsfinanserna, för fasta och tydliga regler och för ett bättre klimat för en fri företagsamhet.
  – Hon förde med en fin kombination av mänsklig värme och politisk styrka vidare den starka liberala traditionen i svensk samhällsutveckling.
  – Det sägs ofta att finansministrar i regeringar inte blir omtyckta. I så fall var Anne som finansminister undantaget som bekräftade regeln. Trots kärva budskap och hårda nypor fanns alltid skrattet och omtanken om vänskapen närvarande. Hon var djupt uppskattad av alla sina statsrådskollegor.
  – Hon var under dessa år mitt ofta främsta stöd I regeringsarbetet i en tid när vi hade att segla över upprörda hav. Men Anne hade alltid en klar blick för kursen och en stadig hand vid rodret. Minnet för mig av dessa år kommer alltid att vara minnet av vårt nära politiska och personliga samarbete.


”Hon var en mycket god vän”
Lars Leijonborg:
  Vi Folkpartister kommer att sakna Ann djupt. För mig personligen betydde hon mycket. Hon var en mycket god vän och en lojal partikamrat.
  Hon hade en osedvanlig arbetskapacitet. Hon hade ett gediget kunnande i frågor om ekonomi och företagande.
  Hon var alltid en principfast liberal som såg det djupaste syftet med en stabil ekonomi: Att ha resurser att hävda välfärden även för de sköraste människorna.
  Ann Wibble ställdes inför den kanske svåraste uppgift som någon svensk politiker har haft på flera årtionden, att vara finansminister under den värsta ekonomiska krisen sedan 30–talet.
  Hon fullföljde den uppgiften på ett utomordentligt sätt och lade grunden till den ekonomiska återhämntning vi nu ser resultatet av.

”Det blir ett stort tomrum”
Alf Svensson:
  – Hon var en mycket nära vän. Saknaden är oerhörd. Det blir ett stort tomrum i vänkretsen.
  Alf Svensson satt i samma regering som Anne Wibble 1991–1994, och har umgåtts familjevis sedan dess.
  – Alltsedan dess har jag och min hustru räknat Anne Wibble och hennes make Jan som nära vänner. Anne hade underbar humor och hade en personlig förmåga att skapa den bästa stämning.
  Han uppskkattade Anne som finansminister.
  – Vi har aldrig haft en finansminister som tillträtt i så ogynnsamt läge. Hennes insats som finansminister har betytt mycket mer för Sverige än vad många förstår.
  Alf Svensson visste att Anne var sjuk. Ändå kom dödsbudet som en chock.
  – Jag är tagen. Man kan aldrig förbereda sig för detta ögonblicket. Mina tankar går till Jan och barnen.

”Saknaden är stor”
Lennart Daleus:
  – Saknaden är stor. Hon var lättsam och hade förmåga att skapa trevnad.
  Lennart Daleus kände Anne Wibble ända sedan tiden när de gick i samma läroverk tillsammans, och tog studenten.
  Därefter arbetade de tillsammans i bland annat skatteväxlingskommittén.
  – Anne Wibble var ett föredöme i offentligt politiskt arbete. Hon hade stark kompetens inom sitt arbetsområde, och har varit ett föredöme för alla yrkeskvinnor.
  – Hennes humor var underbar. Hon kunde komma med bitska kommentarer.
  


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER