Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 15 MARS 2000
 
 

EXTRA Anne Wibble är död

Anne Wibble blev 56 år.
Förra finansministern Anne Wibble, 56, är död.
  Hon avled av cancer på Stockholms sjukhem vid 23-tiden i går kväll.
  Vid hennes sida fanns maken Jan och döttrarna Petra och Monika.

   Vid årsskiftet drabbades Anne Wibble, folkpartist och chefsekonom på Industriförbundet, åter av den bröstcancer som hon haft sedan ett par år. Denna gång spred sig cancern i kroppen.
  Efter nyår fick Anne beskedet att cancern satt sig i levern. Hon har den senaste tiden genomgått en mycket krävande behandling, säger Lena Nilsson , kollega på Industriförbundet.
  Partikamraten Carl B Hamilton, ekonom och professor samt före detta statssekreterare, tycker att det som hänt känns mycket orättvist. Anne Wibble hade startat en andra karriär som chefsekonom på Industriförbundet men inte fick fullfölja den.
  –Hon avled på Stockholms sjukhem i kretsen av sina närmaste. Tidigare har hon vårdats på Radiumhemmet, säger Carl B Hamilton, som var en av Anne Wibbles närmaste medarbetare under hennes tid i regeringen.
  Hennes sjukdom har varit känd av hennes närmaste vänner men hon har aldrig velat tala om den offentligt.
  Anne Wibble inledde sin rikspolitiska karriär i början av 1980-talet.Det var då Bengt Westerberg blev folkpartiledare. Innan dess var hon kommunalt aktiv i Täby kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen.

Finansminister 1991-1994
  Tillsammans drog de två ett tungt lass i riksdagskansliet fram till framgångsvalet 1985. När moderatern Carl Bildt blev statsminister, vid maktskiftet 1991, blev Anne Wibble finansminister i den borgerliga fyrpartiregeringen.
  Efter valet 1994 återgick Anne Wibble till riksdagen och arbetet där, men hon beslöt senare att lämna politiken för Industriförbundet.
  Det var i mitten av 1960-talet som Anne Wibble utbildade sig till civilekonom vid Stockholms handelshögskola och därefter till ekon lic. i USA.
  Hon återvände till Handelshögskolan som lärare under sex år innan hon därefter började arbeta som regionplanerare. Under 1980-talet var hon handläggare vid de borgerliga regeringarnas samordningskansli.

Drev igenom skattereformen
  Anne Wibble deltog i en rad utredningar och hon var, tillsammans med Erik Åsbrink, också han före detta finansminister, en ledande kraft i skattereformen i slutet av 1980-talet.
  Sedan 1966 var Anne Wibble gift med Jan Wibble, 57, utbildningsledare. De har döttrarna Petra, 27, och Monika, 23.
  Det ekonomiska intresset ärvde Anne Wibble från sin far, den välrenommerade professorn, ekonomen och förre folkpartiledaren Bertil Ohlin.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER