Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 29 MARS 2000
  

Text: Carl Hamilton
Tyck till om Carl Hamiltons kolumn

Gud måste avslöjas - avtäck placeboeffekten!

Dagens Nyheter kunde härom dagen gå ut med ett stort avslöjande: ”Alkoholvård ren bluff”. Nyheten om hur alkoholläkare sedan flera år opererat in helt verkningslösa antabuskapslar slog ner som en bomb i missbrukarkretsar. Läkarna hade felaktigt uppgivit att kapslarna skulle ge kraftigt illamående vid förtäring av alkohol. Behandlingen har visserligen varit mycket framgångsrik, men alltihop berodde på ”placeboeffekten”.

 Redan dagen efter kom patienternas reaktion i något som måste vara en kalldusch för hela mediasamhället: ”Vi ville inte veta sanningen”.
 En smula skamset erkänner tidningen: ”Bedrövade läsare hörde av sig efter avslöjandet”. En patient med det associationsrika namnet ”44-åringen”, förklarar:
 - För mig och andra som köpt den här lögnen har behandlingen varit kanonbra. Jag misstänkte aldrig att det var bluff.
 - Bluff eller inte spelar ingen roll, påpekar 44-åringen. För 1 500 pix köper jag gärna den lögnen.

En kvinna som lever med en alkoholist instämmer:
 - Vi har haft fyra underbara månader.
 I vad som kan komma att bli den nya devisen för ett informationstrött folk sammanfattade hon sina känslor:
 - Vi ville helst inte veta sanningen.

Men läkarkåren är skoningslös. Etiken kräver att allmänheten får veta sanningen - att behandlingen inte fungerar. Det vill säga att den fungerar, tills man får veta sanningen - att den inte fungerar.

 En Stockholmsläkare slår fast:
 - Ingen effektiv behandling kan byggas på något slags bedrägeri i botten.
 Hört talas om psykoanalysen?
 I själva verket öppnar DN:s avslöjanden porten för fler blottlagda ”placeboeffekter”.

Först ut på plan, med en huvudrubrik som säkert många svenskar har väntat alltför länge på: ”Nationalekonomi ren bluff”.
 Professor Antabus Lindbeck:
 - Åtstramningspolitiken sedan trettio år tillbaka är helt verkningslös. Vi lurade i politikerna att vi hade opererat in en effektiv antabus i form av riksbank och normer, plus litet annat smått och gått. Vi tutade helt enkelt i dem att de skulle må skitdåligt om de återföll i sitt tidigare expansionsmissbruk. En ren bluff, alltså. Placeboeffekten.
 En minister, som vill vara anonym, men i pressen går under namnet ”57-åringen”.
 - För mig som köpt den här lögnen har behandlingen varit kanonbra. Tanken att jag blir sjuk utav bara helvete om jag spräcker utgiftstaket har hindrat mig. Det kan vara värt 50 miljarder pix om året. Misstänkte aldrig att alltihop var bluff.
 En 57-åringen närstående kvinna på Riksrevisionsverket:
 - Vi har haft fyra underbara år. Han har inte ställt ut ett enda ofinansierat löfte. Inga löften alls faktiskt. Tidigare hade han ingen sjukdomsinsikt.

Och så kommer det:
 - Vi vill helst inte veta sanningen.
 Men professor Lindbeck är skoningslös:
 - Jag har min etik som nationalekonom. Jag kan bara ljuga för patienten om han vet att jag ljuger. En sorts norm, typ.

Kampanjen mot placeboeffekten måste bedrivas på bredast tänkbara front. Nästa område som ropar efter hänsynslösa blottlägganden, är IT-branschen.

 ”Internet-konsulter ren bluff”.
 Direktör Luft Dahlsten på konsultbolaget antabus.com:
 - Talet om framtida miljardvinster var ren bluff. Vi tutade i stora som små att om de inte hyrde in svindyra tjugotvååriga internetkonsulter som kunde leka hela havet stormar med deras interna system, så skulle allesammans må pyton och sluta på elefantkyrkogården. Det fungerade i och för sig. Vi blev skitrika. Men det var alltså ren placebo.

Många bedrövade småsparare som efter avslöjandet ser sina aktier bli värdelösa, har hört av sig. Men Dahlsten är skoningslös:
 - Jag har min etik som internet-direktör. Småspararna måste få veta sanningen om sina övervärderade aktier. Hypen fungerar i och för sig, men bara så länge man inte vet sanningen att det inte fungerar. Själv har jag för länge sen sålt. Okej, i går. Anade på något sätt att jag skulle berätta sanningen.
 Sanningen måste fram - även om, eller särskilt när det gör ont. Den fria viljan är en social konstruktion. Gud måste avslöjas.
 Avtäck placeboeffekten!


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER