Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 5 MAJ 2000
  

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn

Med sådana jurister, vem behöver fascister?

En ny hjälte har klivit fram i rampljuset: polisöverintendent Kurt Nilsson i Stockholm. Han är mannen som försvarat det kloka, genomtänkta och rationella beslutet att polisen INTE skulle attackera de tusen ungdomar som blockerade Götgatan i Stockholm i måndags. Naturligtvis har han och polisen fått kritik. Gatorna, liksom resten av samhället, ska för evigt behärskas av människorna med bil och kapital.

  Intoleransens högborg i Sverige, Svenska Dagbladets ledarsida, är en av dem som förfasat sig. Ingen av kritikerna tycks ha lyssnat på Kurt Nilssons argument: Poliserna var 60 stycken, ungdomarna över tusen. Jovisst, ungarna klottrade och stal öl i en butik, men poliserna var där för att skydda människor, inte fasader. För många är detta en felprioritering. De tycker att hus är viktigare än människor.
  I min förra kolumn skrev jag om det vansinniga i polisens agerande i fallet med det ockuperade huset i Linköping i mars. Ett 30-tal ungdomar, många under 18 år, hade gått in i ett övergivet sjukhus och rullat ut en banderoll på taket. Man ville ha ett ”ungdomens hus”. Detta föranledde polisen att omedelbart inkalla nationella insatsstyrkan, sätta in polishelikopter och gå till massiv motattack. 29 ungdomar greps, rättegången kommer att kosta samhället sju miljoner kronor, pengar som kunde ha bekostat ett halvt dussin ”ungdomens hus”.

Jag ifrågasatte om detta verkligen var ”det värsta man kan vara med om”, vilket en av poliserna tyckt.
  Jag efterlyste lite rim och reson.
  Jag undrade var alla proportioner tagit vägen.
  Dessa åsikter har lett till en del intressanta reaktioner.
  En man som kallar sig Johan Bergmark (jag utgår från att namnet är en pseudonym) önskar att jag skulle åtalas och fängslas för mina åsikter. Det lustiga är att personen påstår sig vara ”juridiskt studerande och framtida domare”.
  Med sådana jurister, vem behöver fascister?

Att påstå sig företräda lag och rätt och samtidigt vilja avskaffa fundamentala, mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och åsiktsfrihet, är det inte fullständigt sanslöst? Varför inte fortsätta och avskaffa religionsfriheten också? Förbjuda allmänna val? Införa censur och diktatur? Vad är nästa steg? Raslagar? Koncentrationsläger? Gaskammare? Johan? Vad säger du?

På nätet förs ofta högljudda debatter om allt och inget, bland annat om våra kolumner. Jag har följt reaktionerna på mina texter i flera år, och jag tycker de blir allt grövre. Personangreppen haglar, krav av samma kaliber som Johan Bergmark framförde är vardagsmat.

  Jag tycker nätet är fantastiskt, eftersom människor får möjligheter att framföra sina åsikter och delta i den offentliga debatten på en interaktivt och omedelbart sätt. Jag uppskattar kritik och diskussion, människor behöver inte alls hålla med mig, men jag vägrar att acceptera och befatta mig med fascistisk idioti. Tyvärr är en hel del av nätdiskussionen ren smörja. Folk använder sin möjlighet att påverka samhällsdebatten till att kräkas offentligt. Inlägg i debatten är en sak, krav på fascism en annan. Att kalla mig blatteälskande socialistfitta (ett epitet som, i och för sig, är helt korrekt) för inte direkt diskussionen framåt. Vad är det meningen att jag ska svara? Du är dum, du är dum?
  Jag befinner mig inte på den nivån. Jag växte ur sandlådan för 35 år sedan.

Kvar bland hinkarna och spadarna finns emellertid många av de fjantar som förstörde fasaderna på Göta Lejon i måndags. Alla de 29 ungdomarna från husockupationen i Linköping befinner sig också där.

Att provocera fram bråk med polisen är inte rebelliskt, det är korkat, barnsligt och kriminellt. Man försöker imponera på varandra genom att skaffa sig en yttre fiende, i det här fallet polisen. Naturligtvis ska en klok, vuxen och ansvarsfull organisation som polisen se genom den lätt.

  Nu hoppas jag att Kurt Nilsson och hans kollegor ska lyckas identifiera alla kriminella drägg från Götgatan på sina videofilmer. Sedan ska ungarna åtalas och dömas. Det allra bästa vore förstås om de fick tvätta bort all skit, laga allt de förstört, köpa ny öl och be butiksinnehavaren om ursäkt.

Det är helt okey att återta staden, dansa på gatorna och ta plats.
  Det är fullständigt oacceptabelt att sabba andras egendom.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER