Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 17 MAJ 2000
 
 

EXTRA Engelska Arsenal-fans till vänster går till attack mot turkiska Galatasaray-supportrar till höger. Bilden togs på Rådhusplatsen mitt i Köpenhamn på eftermiddagen.

Foto: AP

Nya fotbollskravaller i Köpenhamn i kväll
Polisen ingriper med tårgas – stora delar av centrum avspärrade
Turkiska och engelska fotbollsfans drabbade i eftermiddags samman i Köpenhamn.
  Stora delar av innerstan har spärrats av och polisen attackerar huliganerna med tårgas.
  Två fans vårdas för allvarliga skallskador.

   Nattens bråk, då en engelsman knivskars, fick en våldsam fortsättning i dag. Turkiska och engelska fotbollssupportrar drabbade samman i centrala Köpenhamn. Flaskor, stolar, cafébord, cyklar och järnrör användes som tillhyggen.

Förskansade sig på Tivoli
  Polisen spärrade av den stora affärsgatan Ströget och satte in tårgas mot fotbollsfans på Vesterbrogade.
  Turkiska fans beväpnade sig med järnrör och förskansade sig inne på Tivoli. Engelsmännen följde efter, men misslyckades med att ta sig in sedan personalen stängt porten. Slagsmålen fortsatte i Tivolis omgivningar, på Jernbanegade och vid Cirkusbyggnaden.
  Vid 17.30-tiden utrymde polisen Rådhusplatsen utan möta något större motstånd från fansen, som istället började gå mot Idrottsparken, där matchen spelas.
  Ett tiotal personer har skadats i kravallerna. Två personer är svårt skadade, sedan de blivit slagna med hårda föremål i huvudet. En av de skadade är en turkisk supporter som fick en flaska i huvudet under ett bråk på Rådhusplatsen. Den andres nationalitet är okänd.
  Det två fans som ådragit sig skallskador ska röntgas under kvällen för att utröna hur allvarliga deras skador är.

”Engelska huliganer ska hämnas”
  Sammanlagt 25 000 engelska och turkiska supportrar har rest till Köpenhamn för att se kvällens final i Uefa-cupen. Matchen klassas som en högriskmatch och bevakas av 2000 poliser.
  Stämningen är mycket infekterad sedan en match i samma turnering mellan Galatasaray och engelska Leeds, då två engelska fans knivskars till döds. I försnacket inför matchen i kväll har det cirkulerat rykten om att engelska huliganer ska hämnas sina landsmäns död i Köpenhamn.

Poliser flögs in från hela landet
  Polisen i Köpenhamn fick i kväll förstärkningar inför slutsignalen i Uefa-cupfinalen. Poliser flögs med helikoptrar och flygplan till huvudstaden från hela landet.
  - Vi har kallat in så mycket folk att vi kan stänga hela staden, sade polisens presstalesman Flemming Steen Munch till den danska nyhetsbyrån Ritzau.
  - Ett problem är dock att vi inte kan förse alla poliser med kravallutrustning. Ett annat att inte alla inkallade känner Köpenhamn, tillade han.
  Talesmannen tillade också att polisen efter matchen helt inriktar sig på att hålla engelsmän och turkar skilda åt.


Fler bilder från upploppet
Så slutade fotbollsmatchen


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER