Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 18 MAJ 2000
 
 

---EXTRA--- boo.com begärs i konkurs
De svenska grundarna Ernst Malmsten och Kajsa Leander misslyckades med miljardsatsningen på klädhandel på nätet. I dag begärdes boo.com i konkurs och sidan stängs.
Foto: LASSE ALLARD


Klädbutiken på nätet misslyckades med miljardsatsningen
E-handelsföretaget boo.com har begärt sig själva i konkurs.
  – Det är väldigt tråkigt för alla våra anställda. Den här utgången kommer säkert att få återverkningar i hela branschen, säger en av boo.coms grundare Ernst Malmsten till TT.
  

  Klädföretaget på nätet boo.com försökte i går skrapa fram 275 miljoner kronor, men det gick inte. De fick bara ihop 215 miljoner kronor. De stora finansiärerna, bland annat JP Morgan och Goldman Sachs, ville inte skjuta till mera pengar.

Gjort av med en miljard på ett år
  Och det betyder att gigantiska projektetet med klädhandel på nätet är över. Grundarna Kajsa Leander och Ernst Malmsten har på ett år gjort av med en miljard kronor. Största delen av pengarna har spenderats på en världsvid reklamkampanj.
  Konkursen får återverkningar på hela e-handelsbranschen, enligt Ernst Malmsten.

”Påverkar hela branschen”
  – Jo, det är uppenbart att detta påverkar branschen i hela världen, säger han.
  Boo.com har gjort allvarliga försöka att klara situationen. De lät nyligen 70 av 350 anställda gå.

  Men de har också drabbats av att personalen tappat sugen. På kort tid har ekonomi- utvecklings- och teknikchef hoppat av.

”Vi har inte gjort något fel”
  – Vi har inte gjort något fel. Men vi fick för litet tid på oss. Vi har bara haft ett halvår på oss, säger Christina Preisler på boo.com i Norden.
Ska företaget gå i graven eller ska något företag ta över?
  – Vi hoppas det ska leva vidare. Vi tror på idén, säger Christina Preisler.
Finns det något ni kunde ha gjort annorlunda, reklamkampanjerna till exempel?
  – Ja, jo. Men så kan man inte tänka nu, säger Christina Preisler.
  Driften av boo.com övertas av konkursförvaltare. Det spekuleras i att boo.com ska övertas av någon stor sportklädeskedja.
  Kajsa Leander och Ernst Malmsten tillbakavisar spekulationerna att finansiärerna krävt att de svenska grundarna ska lämna företaget för att de ska vara villiga att satsa mera pengar.

”Sidan stängs under dagen”
   - Sidan kommer att stängas under dagen, men vi har redan nu stoppat all försäljning, berättar Boocoms andra grundare Kajsa Leander till TT.
  Under dagen lämnar Boocoms advokater in en formell konkursansökan i London där företaget har sitt säte. Kontoren runt om i världen kommer att finnas kvar så länge de lokala lagarna kräver det.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER