Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 21 MAJ 2000
 
 

Barnen tvingas bo hos pappan – trots att de får stryk
En tolvårig pojke och en sjuårig flicka överlämnas i morgon mot sin vilja till sin far från Sydafrika.
  Länsrätten ger pappan rätt trots att han erkänt att han slagit sonen.
  Till och med mannens mor har vädjat till svenska myndigheter att inte överlämna barnen till sonen.

   Förutom att de två barnen skiljs från sin mor separeras de också från sin 14-årige storebror. I morgon klockan tolv ska barnen överlämnas till sin sydafrikanske far.
  Den svenska kvinnans hopp är att verkställan av beslutet skjuts upp under förmiddagen, en så kallad inhibition. Kvinnan har överklagat till kammarrätten.
  – Ett beslut om inhibition måste komma före klockan tolv i morgon annars måste jag lämna över barnen. Det är så hemskt, särskilt den äldste pojken är medveten om vad som händer, säger kvinnan till Aftonbladets nättidning.
  – Pojken har ringt och vädjat till sin pappa i dag om att han ska slippa att åka.

Länsrätten inte enig
  
  Fredagens beslut innebär att länsrätten går emot tingsrättens och hovrättens beslut att ge mamman vårdnaden. Länsrätten var oenig, chefsrådmannens röst blev utslagsgivande.
  Rätten går också emot den familjerättssocionom som rätten själv utsett för att höra barnens mening i frågan om var de ska växa upp.
  Socionomens slutsats är glasklar. ”Barnen är tydliga beträffande att de vill bo hos sin mamma”, skriver socionomen. De båda pojkarna har berättat för socionomen om att de fått stryk av sin far. På 14-åringen har pappan tagit strupgrepp.
  Inför länsrätten medgav också mannen att han slagit den tolvårige pojken som en del i hans uppfostran.
  Även mannens mor stödjer den svenska kvinnan. I ett brev till bland annat UD skriver hon att ”vår son är inte stabil och han är en mycket våldsam man”.

Mamman fick vårdnaden
  Fredagens beslut är ännu ett steg i en vårdnadstvist full av märkliga turer. Redan 1997 fick kvinnan vårdnaden av tingsrätten, men mannen struntade i beslutet. Även i sydafrikansk domstol förlorade mannen.
  – Han har inte vårdnaden varken i Sverige eller Sydafrika. Han har ingenting att stå på, förutom att han behållit barnen så länge olagligt, säger kvinnan syrligt.
  I december förra året åkte kvinnan ner till Sydafrika för att få vara nära sina barn.
  Men ex-maken lät henne bara träffa barnen sporadiskt och kvinnan fick nog och tog med sig barnen hem.
  Enligt lagen om överflyttning av barn får en sådan vägras endast om barnet motsätter sig en flytt samt nått en sådan ålder och mognad att man bör ta hänsyn till dess vilja.
  Om mamman inte lämnar över barnen i morgon är hon enligt länsrättens dom ålagd att betala ett vite på 30 000 kronor.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER