Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 27 MAJ 2000
 
 

Text:  Robert Aschberg
Tyck till om Robert Aschbergs kolumn
Läs mer av Robert Aschberg
Maktkampen i vänstern lockar kändiskåta finmurvlar
M an vågar knappt gå förbi Systemet längre, eftersom hunden drar så förbannat och vill in. Hon sliter och rycker i kopplet för att komma fram till kassorna. Där ställer hon sig med frambenen på disken och ser uppfordrande på personalen.
   Nej, hon bryr sig inte om årgångar, och hon vill inte ha en liten ripa eller en halv böj. Hon vill ha hundgodis. Damerna på Bolaget gillar nämligen hundar och har en påse med små bruna ringar som jyckar älskar.
  Folk skrattar när de ser henne dra mot Bolagets ingångsdörr. Men det är inte roligt för den som håller i kopplet. Samma sak händer vid grillkiosken, där de slängt korvar åt henne för länge sedan. Och vid kebaben; hunden älskar orientalisk snabbmat. I tobaksaffären har hon fått godis. Ja, ni hajar.
  Än så länge har de inte kastat risbollar från sushibaren.
  Hundpsykologerna har ett uttryck för jyckarnas vana att gå och sniffa i andra jyckars piss. De säger att hunden läser tidningen. Men så länge det finns en doft av matrester i luften så bryr sig vår lilla vovve inte alls om att följa med i hundsamhället. Finns det en smula kvar på trottoaren så nosar hon inte rätt på en enda nyhet.
  Den stora hunden läser också tidningen. Han ägnar sig främst åt vad andra hanar skrivit. Och så fort han läst klart så skriver han över de befintliga texterna med sitt eget piss. Hundar är egentligen inte
konstigare än politiska journalister – de luktar först noggrannt på vad andra skrivit och så skriver de sina egna likartade texter ovanpå.
Kändiskåta finmurvlar i den politiska branschen har ägnat mycken möda den senaste tiden åt ett kotteri i vänsterpartiet vars medlemmar vill kalla sig kommunister.

N är partiordförande Gudrun Schyman benämnt deras vilja att kalla sig kommunister en belastning, så har kotteriet skrivit ett upprop i den före detta kommunistiska, numera oberoende socialistiska, tidningen Flamman, där de tar strid för rätten att ändå kalla sig kommunist.
  Den före detta kommunisten Gudrun Schyman anser inte att de 101 ska kalla sig kommunister eftersom många svenskar förknippar kommunism med förtryck, mord, terror och utrensningar och för att partiet ska visa respekt för människor som har släktingar som utsatts för kommunistiska övergrepp.
  Poker, således. Det går uppåt för Gudrun nu. Hon är en spelare. Göran Persson sitter på andra sidan bordet. Hon har en bra giv och spelar ut ännu ett strategiskt kort.
  I finmurvlarnas nyhetsrapportering framgick emellertid inte vad de 101 som vill kalla sig kommunister verkligen hade skrivit i sitt upprop:
  ”Vi vill inte att vänsterpartiet ska vara ett kommunistiskt parti, men däremot anser vi att vi i partiet ska acceptera att det finns de som har olika åsikter om många saker samtidigt som det är upp till var och en att välja vad man vill kalla sig utan att för den sakens skull bli hånad av sin partiledare.”
  Nyliberalerna i Muf framstår som bigotta.
I mina ögon sågar de 101 kommunisterna av grenen de sitter på. Om de nu är kommunister. De säger ju inte att de är det, de säger bara att de vill k a l l a sig kommunister.
Luften är fri!

S ka sanningen fram finns det inga tvättäkta kommunister längre. Inte ens på Flamman. Jag råkade läsa ledaren de hade om Telia också: ”Förut ägde folket Telia. Nu blir det bara ett fåtal av oss som kommer att göra det.”
  Bolsjeviker som i ett kapitalistiskt samhälle förväxlar två så vitt skilda begrepp som staten och folket kan lika gärna kalla sig gråsossar direkt. Dessutom antyder formuleringen att den som skrivit ledaren själv kommer att kapa åt sig en börspost eller två. I logikens namn leder det till att skribenten blir kapitalist och lever på andras svett, i just det ögonblick telejätten privatiseras.
Striden i vänsterpartiet är möjligen enbart kosmetisk. Mitt tips är dock att det rör sig om en maktkamp. Som jyckarna i hundgården. Med finjournalister på parkett.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER