Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 2 JUNI 2000
  

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn

Nej, Bamse är inte kommunist

En moderat politiker bör inte bära Bamse-slips. Bamses politiska värderingar är nämligen kommunistiska.
  Det skrev ungmoderaten Joakim Nilsson i en debattartikel i Fria moderata studentförbundets tidning Svensk Linje härom veckan.

  Som exempel på Bamses kommunism nämnde Joakim Nilsson ett avsnitt där Bamse hindrar Krösus Sork från att riva ekorrarnas ek och i stället bygga ett bankhus.
  ”Här uppvisas ännu ett tydligt exempel på hur äganderätten ställs åt sidan för Bamses mönstrade rättvisesyn”, skrev Joakim Nilsson.

Joakim Nilsson hävdar att han är Bamse-expert. För några år sedan skrev han en akademisk avhandling om Bamses politiska värderingar, och läste därför alla serier som publicerats av Bamse under björnens då 25-åriga levnad, påstod han.
  Han kom fram till att Bamse sympatiserar med vänsterstater och befrielserörelser som FNL, att han förnekar äganderätten och förespråkar omfördelningspolitik och har en marxistisk hållning.

Men jag undrar om inte Joakim Nilsson läser Bamse som fan läser Bibeln. Jag har också läst samtliga Bamsar sedan början av 80-talet, (inte i akademiskt syfte utan sövningssyfte), och jag har inte hittat Joakims socialistmonster.

  Ta exemplet med eken som Krösus Sork vill hugga ner för att bygga ett bankpalats.

Inte ens i kapitalismens förlovade hemland, USA, skulle detta tillåtas. Det är ett grovt missförstånd att man kan kasta ut folk på gatan hur som helst, åtminstone i Kalifornien.
  Det mest intressanta i Joakim Nilssons resonemang är hur han tar ”kapitalisten” Krösus Sork i försvar. Tydligen har Joakim Nilsson missat alla de avsnitt där Krösus Sork gör allt för att kränka ägarerätten hos alla andra.
  Krösus har försökt kidnappa, förgifta, droga, fängsla och oskadliggöra både Bamse, hans häst Billy Boy, Lille Skutt och många fler. Han har försökt stjäla Skalmans uppfinningar, Lille Skutts morötter, Bamses dunderhonung och massor med andra prylar.
  Krösus Sork är i första hand inte kapitalist. Han är en kriminell, missanpassad råtta som misshandlar sin personal (fixare-sorkarna), exploaterar miljön och begår brott i vartenda avsnitt.
  Tänk, det missade Joakim Nilsson. Hur noga läste han, egentligen?

Vad Bamse beträffar så är han inte alls kommunist. Han har en klar politisk ideologi, det är sant, men den är varken marxistisk eller terroristisk.
  Konsthistorikern Magnus Knutsson, en av Seriefrämjandets grundare och dess ordförande under tio år, har forskat i serier, skrivit manus till serier och publicerat egna.

- Rune Andréasson, som skapat Bamse, var socialdemokrat, berättade Magnus för ett par år sedan. Jag skulle vilja säga att Bamse också är det.

  En annan sann socialdemokrat är för övrigt den svenska Fantomen. På 1960-talet valde manusförfattarna medvetet att svänga honom vänsterut. Fantomen började bekämpa imperialismen och startade bland annat en kooperativ affär.
  (Magnus Knutsson kunde slå fast detta med bestämdhet, eftersom han var en av manusförfattarna).
  Men socialister eller inte, nästan alla serier och seriefigurer har en sak gemensam: de befäster mannen som norm. Till och med Bamse, som gör anspråk på att vara jämställd, är klart könsmässigt snedfördelad. Alla huvudpersoner i serien är av hankön: Bamse, Lille Skutt, Skalman, Vargen, Krösus Sork, bovarna Knocke och Smocke, och till och med hästen, Billy Boy. Kvinnorna är bifigurer som lagar dunderhonung eller steker köttbullar.

Så ser det ut, överallt i barnens värld, både i skolböcker, barnböcker och TV-spel: praktiskt taget alla huvudpersoner är pojkar eller män. Redan i Bamseåldern får små flickor veta att de bryter normen, att de är udda, att de inte behöver bekräftas.
  Det tycker jag är betydligt mer upprörande än att Bo Lundgren har fel ideologi på slipsen.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER