Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 10 JUNI 2000
  

Text:  Robert Aschberg
Tyck till om Robert Aschbergs kolumn

Bodil - ett offer för en korkad präst och en övernitisk åklagare

Hon heter Bodil Lindqvist och var lokalvårdare och ideell konfirmandledare i Alseda pastorat. I onsdags dömdes hon som kriminell vid Eksjö tingsrätt för brott mot personuppgiftslagen.

  Bodil hade nämligen lagt ut en hemsida på internet där det stod att en av hennes arbetskamrater gjort illa foten.
  Historien handlar egentligen inte om Bodil. Hon är ett offer för en korkad präst och en övernitisk åklagare. Kanske handlar den inte ens om prosten och juristen, utan om riksdagen, som med uppriktig masochistisk njutning tycks genomdriva alla dumma regler från EU.
  Så här var det:
  Bodil undervisade konfirmanderna i Alseda pastorat i Vetlanda, Småland. Hennes man Göte var diakon i samma församling. Eftersom Bodil gått en datakurs tyckte hon att hon kunde använda nätet för att presentera pastoratets anställda för konfirmanderna. Alltså skrev hon korta, skojiga presentationer av sig själv, sin man och av de andra anställda vid pastoratet. Hon lade ut alltihop på nätet och fick Svenska Kyrkans webmaster att länka sidorna.

Detta hände i november 1998.
  Sedan började tjafset. Bodil hade inte informerat alla pastoratsanställda om att hon skrivit om dem och framförallt inte sagt att Svenska Kyrkan lagt ut länkar till sidorna. Prästen och kanslisten i Alseda vredgades illa och eftersom de inte hajade ett dyft om modern informationsteknologi insåg de inte att hon bara mejlat webmastern på Svenska Kyrkan och bett honom lägga ut länkarna. De trodde att Bodil gjort dataintrång på pastoratet för att komma in i Svenska Kyrkans allra heligaste hårddisk.
  Värst av allt, och nu citerar jag domen från i onsdags:

”De personuppgifter som Bodil Lindqvist behandlat beträffande Mariette som avser att Mariette skadat foten och varit halvt sjukskriven rör hälsa och är till sin art en känslig uppgift enligt 13(section) andra stycket PUL.”

  Så här stod det på Bodils hemsida om Mariette:
  ”Mitt namn är Mariette. Vilda Mariette? Nåja, så vild är jag kanske ändå inte. Men nog blev jag vild alltid, när jag föll nerför stegen och skadade min fot! Så nu är jag halvt sjukskriven! Urk! Har varit anställd i Skirö sedan tre år tillbaka. Är den tredje generationen Dahn, i Skirö både far och farfar har varit kyrkvaktmästare här i vår vackra kyrka! Mariette hittar Du oftast i eller omkring Skirö kyrka!”

Observera att man kan skriva sådant - och avsevärt värre saker - i en tidning. Men enligt Eksjö tingsrätt går det inte för sig på en hemsida. Tingsrätten resonerar till och med om att Bodil brutit mot personuppgiftslagens 33(section) första stycket:
  ”genom att till tredje land, dvs en stat som inte ingår i Europeiska unionen eller är ansluten till Europeiska ekonomiska samarbetet, föra över personuppgifter som varit under behandling utan att detta varit tillåtet.”
  Mariette hördes aldrig av polis eller åklagare. Så här tyckte hon när hon läste om sig själv första gången:

- Jag skrattade mest. Jag hade ingenting emot det alls. Vi fick hemsidorna utskrivna på julfesten. Det här har väl blivit lite för stort det här...Nej, ingen har frågat mig om saken.

  Bodil sa upp sig när tjafset blev alltför irriterande. Hennes man Göte gjorde samma sak. De flyttade till Angered, där Bodil fick jobb i Stensjöns församling. Hennes första uppdrag blev att göra församlingens hemsida. Hon har gjort en ny egen också, med en saga om Alseda församling. Läs den på home.bip.net/mors.

Bodil kommer att överklaga domen från Eksjö tingsrätt. Om - eller när - hon frias i hovrätten ligger prästen och kanslisten och några andra fjantar i Alseda risigt till den stund de anmäls för förtal. De skrev nämligen ett gemensamt brev till Bodils konfirmander och förklarade att hon hade uppträtt kriminellt och därför var avstängd.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER