Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 11 JUNI 2000
  

Text: Herman Lindqvist
Tyck till om Herman Lindqvists kolumn

Sveriges riksdag måste erkänna midsommaren som det svenska folkets äkta festdag

Så har ännu en nationaldag passerat med den sedvanliga förvirrade och generade debatten: Varför firar vi så lite? Varför firar vi överhuvudtaget?

  Och ännu en gång dessa avundsjuka hänvisningar till Norge och deras flaggviftande syttende maj. De som kallas till de svenska tv-sofforna för att uttala sig om Sveriges nationaldag är nysvenskar, norrmän och en och annan utlandssvensk. De infödda svenskarna svarar på enkäter i media och varje gång visar det sig att så där 80 procent av befolkningen inte firar överhuvudtaget och ännu fler har inte en aning om varför just den 6 juni är nationaldag.
  Varje lands nationaldag och hur man firar den speglar tillståndet just det landet och avslöjar något om det landets historia. Vi fick svenska flaggans dag i det nationella trauma som uppstod efter unionsupplösningen med Norge. Makthavarna kände behov av nationell samling. I brist på självständighetsdag eller annat stort och nationellt att fira, valdes den 6 juni, dagen då Gustav Vasa utsågs till kung och datum för den då gällande författningen (för övrigt även för den nu gällande).

Officiellt blev svenska flaggans dag nationaldag så sent som 1983, men det faktum att dagen inte blev en röd dag i almanackan visar att den dåtida riksdagsmajoriteten inte trodde på idén. Om inte ens politikerna tar sin egen nationaldag på allvar, varför skulle folket då bry sig om vad de hittar på?

Få känner behov av en konstruerad nationaldag. Ändå behövs en sådan dag.

  Vi har levat i fred sedan 1814. De flesta svenskar har glömt att det inte är självklart att just vi får tala vårt eget språk och bo i ett eget fritt, demokratiskt och välmående land, som existerat i tusen år och som i dag, trots sin ringa befolkning, är allmänt känt och respekterat världen över. Varje kilometer gräns vi har, har vi fått efter långa och blodiga krig. Ingenting har varit gratis. Det är något som alla Sverigebor bör påminna sig, fira och vara tacksamma över minst en gång om året.

Den 6 juni fungerar inte som nationaldag. Det är en påhittad festdag, som bara berör någon liten procent av det översta skiktet av befolkningen, som dessutom deltar i firandet mot fullt dagtraktamente och resan betald till och från festplatsen.

Det är dags att äntligen erkänna att den enda riktiga svenska nationaldagen, den enda dagen då varenda svensk med stolthet och glädje hissar sin flagga och känner äkta och naturlig samhörighet och tillhörighet med sitt land, sitt folk och den vackra naturen, är midsommaraftonen. Den dagen har firats i vårt land längre än vad kungariket Sverige har funnits.

  Inget annat folk firar midsommaraftonen lika intensivt och med sådan närkontakt med sina rötter ända ner till Hedenhös, som svenskarna. Finnar, danskar, många i Baltikum och enstaka folk ända ner till Baskien, tänder brasor och firar Johannes med sång och dans - men inget annat land har en så djup, bred, folklig nästan mytologisk känsla för midsommaren, som svenskarna. Det är en äkta, demokratisk fest, fri från politisk retorik, militär pompa och krystade tal. Många klär sig i folkdräkt, festplatserna är fyllda, glädjen står högt i tak. Få svenskar vill fira den dagen någon annanstans än hemma i Sverige och alla, från de yngsta till de äldsta inom alla samhällsklasser är med.

Jag tog upp den här frågan i en kolumn förra året. Då svarade över hälften av Aftonbladets läsare att de ville göra midsommaren till nationaldag. Nu är det dags att gå vidare. En folkrörelse borde startas och en namninsamling organiseras för att få Sveriges riksdag att äntligen erkänna midsommaren, som det svenska folkets äkta festdag, världens äldsta nationaldag!


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER