Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 1 JULI 2000
 
 

325 UTVISAS PÅ MÅNDAG Bröderna Alexander, 14, och Donovan, 12, får stanna med mamma Angela Stark i Sverige men kammarrätten har beslutat att systern Kimberley, 7, ska utvisas till pappan i Sydafrika. Barnen har tidigare vittnat om hur pappan slagit dem.
Foto: ANDERS CARLSSON

– Låt min lilla dotter stanna
Kimberley, 7, utvisas till Sydafrika – bröderna får stanna med mamman
På måndag ska Kimberley, 7, utvisas till pappa i Sydafrika.
  – Om jag inte överlämnar henne tvingas jag betala 30 000 kronor i böter. Det känns tufft, de vet ju att jag inte vill, säger mamma Angela Stark i Stockholm.
  
I onsdags kom kammarrättens dom. Kimberley ska utvisas medan hennes bröder Alexander, 14, och Donovan, 12, får stanna hos mamma i Sverige.
  Angela Stark vände sig till Regeringsrätten.
  I går fick hon veta att Regeringsrätten inte skjuter upp beslutet, flickan ska utvisas.
  – De har tagit hänsyn till pojkarnas vilja, att de vill stanna hos mig. Men de anser att flickan är för liten för att kunna ha en egen uppfattning, därför ska hon tillbaka, säger Angela Stark.
  Angela bodde 13 år i Sydafrika. Hon var gift med en sydafrikan och fick tre barn. Hon beskriver sin exman som lynnig och våldsam, han har slagit både henne och barnen.

Pappan har slagit barnen
  
Angela Stark har fått mycket stöd. 1998 skrev hennes sydafrikanska svärmor till UD och bad dem ingripa. Svärdottern Angela bör bli vårdnadshavare, ansåg svärmodern, som beskrev sonen som labil och våldsam.
  
Även barnen har berättat att pappan slagit dem.
  En av dem som engagerat sig i Angela Starks uppslitande vårdnadstvist är skådespelerskan Suzanne Reuter:
  – Det måste handla om politik och inte vara för barnens bästa om några farbröder i kammarrätten, med någon rösts övervikt, tycker att en sjuåring ska skiljas från sina bröder och mamman som aldrig mer kan hälsa på henne.
  Angela Stark är efterlyst av sydafrikansk rättsordning på grund av att hon tog barnen till Sverige för att skydda dem. Pappan ordnade samma dag som de lämnade landet ett utreseförbud för barnen. Om hon själv kunnat betala 30 000 kronor skulle hon genom sin sydafrikanske advokat kunnat få ett motsvarande utresetillstånd:

”Det är politiska övertoner”
  
– Självklart måste vi hjälpas åt i solidaritetens namn att stoppa utvisningen av flickan, säger Suzanne Reuter, hon har redan haft en traumatiskt liv. Det här är omänskligt.
  Haagkonventionen ligger till grund för kammarrättens beslut. När det uppstår tvist mellan två länder tittar man på vilket land som är vistelseland och grund för vårdnad och umgänge, förklarar advokaten Tryggve Emstedt, Angela Starks ombud:
  – Det har blivit politiska övertoner i det här fallet. Jag tror inte att UD vill ha en ny Sydafrika-affär, där Sverige intensivt hävdar sin rätt.
  Regeringsrätten kan ta upp fallet om det har betydelse för praxis på området.
  Tar de inte upp fallet står kammarrättens dom fast – flickan ska utvisas på måndag klockan två.
  – Vi har begärt barnpsykologisk expertis om lämpligheten att flickan tas från sin mor och syskon, säger Tryggve Emstedt. Och jag anser det självklart att frågan om överlämning eventuellt skjuts på framtiden som en följd av överklagandet.
Ulla-Lene Österholm
Ulla-Lene
Österholm

  Pappans svenska ombud, juristen Susanna Jonsson, säger:
  – Inga kommentarer.


Pappan behöll barnen efter semestern
Angela Stark lämnade Sydafrika 1996 med alla tre barnen och åkte tillbaka till Sverige.
När hon 1997 åkte ner på semester med barnen behöll pappan dem efter att ha lovat att samtliga barn skulle återföras till Sverige. När det blev aktuellt skickade han bara tillbaka äldste pojken.
I mars i år återvände Angela Stark för att eventuellt bosätta sig i Sydafrika. Men hon blev grundlurad av sin make och utkastad från hans lägenhet. Hon såg ingen annan utväg än att ta barnen till Sverige.
Pappan ansökte om att barnen ska återföras till Sydafrika. Han hävdade att Haagkonventionen var tillämplig.
I maj beslutade länsrätten att gå på pappans linje. En av ledamöterna gick på mammans linje.
Kammarrättens beslut kom i onsdags. De beslutade med en rösts övervikt att bara flickan skulle återföras till pappan.
Regeringsrätten har nu att ta ställning till om de tar upp fallet. Gör de det måste de också ta ställning till ett barnpsykiatriskt expertutlåtande: Föreligger det en risk för Kimberleys hälsa och utveckling om hon överlämnas till fadern?

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER