Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 4 JULI 2000
 
 

359 PÅ OKÄND ORT Angela Stark och hennes barn, Alexander, 14, Donovan, 12, och Kimberley, 7, har ”gått under jorden”. Igår skulle Kimberley ha utvisats till pappan i Sydafrika.
Foto: ANDREAS HILLERGREN

Nu gömmer sig familjen
I går skulle Angela Stark ha överlämnat sin sjuåriga dotter Kimberley till pappan i Sydafrika.
  Men hon har gömt sig med dottern och de två äldre sönerna som får stanna i Sverige.
  – Situationen är mycket påfrestande, säger hon.
  

Kimberley, 7, skulle ha utvisats till Sydafrika i går

TIDIGARE ARTIKLAR
”Låt min lilla dotter stanna” Kimberley, 7, utvisas till Sydafrika – bröderna får stanna med mamman (1 juli)
I och med att hon valt att ”gå under jorden” med barnen måste hon betala böter på 30 000 kronor.
  – Jag drunknar i rättegångskostnader. Jag går på sjukbidrag nu men har ett jobb att sköta och önskar inget hellre än att vi alla får leva som vanligt.
  – Kimberley leker och förstår inte vad som händer omkring henne. Det är jag och pojkarna som tycker att situationen är mycket jobbig.
  Enligt domen i kammarrätten den 28 juni skulle sjuåriga Kimberley skiljas från sin mamma och två bröder och överlämnas till pappan i Sydafrika i går klockan två.

Risk för Kimberleys hälsa
  
Det var tre män – kammarrättsråden Hans Willén och Bengt-Olof Avellan-Hultman samt nämndemannen Lars Bredlöv – som ansåg med en rösts övervikt att flickan ska överlämnas. Två kvinnor – kammarrättsrådet Carin Hellner och nämndemannen Anna-Lisa Håkansson – ansåg att det föreligger en allvarlig risk för att Kimberleys själsliga hälsa skadas vid en överflyttning.
  Domen överklagades till Regeringsrätten av Angela Starks ombud. Rätten går med på att de får komma in med en ny utredning i målet till den 1 augusti.
  Till dess gäller kammarrättens dom – flickan ska överlämnas.
Varför?
  
– Regeringsrätten har inte funnit skäl att förbjuda verkställigheten, vilket betyder att flickan ska överlämnas, säger Margareta Larsson, regeringsrättssekreterare.
Flickans bröder har vittnat om att pappan misshandlat dem och att de vill bo hos sin mamma i Sverige. Tar Regeringsrätten ingen hänsyn till barnens vittnesmål?
  
– Det här är ingen vårdnadstvist, det handlar om att mamman utan pappans tillåtelse har tagit hit barnen. Haagkonventionen ligger till grund och Sydafrika har skrivit på, därför kan flickan överföras, hon har sin hemvist där.

Bröderna får bestämma själva
  
– När det gäller de äldre barnen har vi en tolvårsgräns och då får barnen själva bestämma var de vill vara, säger Margareta Larsson.
  I augusti kommer Regeringsrätten att bestämma om de tar upp målet för prövning.
  Angela Stark:
Ulla-Lene Österholm
Ulla-Lene
Österholm

  – Jag vet inte hur vi ska leva till dess, säger hon trött. Kimberley är svensk medborgare men jag vet inte om jag kan sätta henne i skolan.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER