Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 21 JULI 2000
 
 

Piratkopiering ökar skivförsäljningen
Rockgrupper protesterar vilt när deras verk läggs ut olagligt på nätet.
  Kanske borde de istället applådera tilltaget.
  En amerikansk undersökning visar att piratkopiering leder till ökad skivförsäljning.

Brukar du ladda ner musik olagligt från nätet
Ja Nej
Se resultat
   - Självklart innebär det ett ökat lyssnande och ser till att konsumenten köper fler cd-skrivor i butik, säger Aram Sinnreich, analytiker på internetfirman Jupiter Communications.
  Företaget genomförde en stor undersökning där de kartlagt vilken inverkan system för att byta filer, som Napster och Sour.net, egentligen har på den totala skivförsäljningen.
  Båda nätverken anklagas av musikindustrin för att genom sitt tillhandahållande av MP3-material uppmuntra till piratkopiering och på det sättet underminera branschen ekonomiskt.
  Men Jupiter Communications resultat visar något annat.

Konsumtionen av musik ökar
  Deras intervjuer med mer än 2 200 uppkopplade personer i åldrarna 18 till 24 visar att de flesta fortsätter köpa lika många eller till och med trappar upp butikshandlandet sedan de börjat ladda hem de olagliga filerna.
  – Eftersom Napster-användarna till övervägande del består av musikentusiaster är det logiskt att de konsumerar mera efter att ha fått ta del av lite smakprov, säger Aram Sinnreich vidare.
  – Dessutom är chansen stor att de även i framtiden kommer att fortsätta köpa stora kvantiteter. Därför borde skivindustrin uppmuntra filutbytestrenden istället för att motarbeta den.

”Piratkopiering principiellt fel”
  Men de stora musikbolagen vidhåller sin ståndpunkt.
  De har vid flera tillfällen processat för att tvinga Napster och Sour.net att upphöra med sin verksamhet. Och även om Hillary Rosen, chef för The Recording Industry Association of America (RIAA), medger att det kan ligga någonting i den nya rapporten säger hon att piratkopiering rent principiellt är fel.
  – Om du har copyright på något så gäller den rättigheten oavsett vad som händer. Ingen annan ska kunna dra fördel av någon annans egendom utan ditt tillstånd.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER