Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 12 AUGUSTI 2000
 
 

Svårt bärgningsarbete väntar för haveriutredare
GÄLLIVARE En grupp från Statens haverikommission gjorde på lördagseftermiddagen en första inspektionsflygning över olycksplatsen där de tre helikopterräddarna miste livet natten mot fredagen.
Här störtade de mot döden ”Det är bara spillror kvar av helikoptern”
Döda piloternas döttrar berättar: ”Han älskade att flyga”
Klättrarna räddades efter tre dygn på fjället
  - Vi har nu gjort den första bedömningen av platsen och har också förhört vittnen, men några slutsatser är för tidiga att dra, säger haveriutredningens ordförande Sven-Erik Sigfridsson till TT.   Ett svårt bärgningsarbete väntar nu eftersom den tekniska utredningen kräver att så mycket som möjligt av den kraschade helikoptern återfinns. Men vrakdelarna ligger spridda över ett stort område och på en svåråtkomlig plats.

Ska bärga vraket
  - Vi kommer att försöka bärga alla delar men hur det ska gå till har vi inte tagit ställning till, men det blir besvärligt, säger Sigfridsson.
  Någon så kallad svart låda som finns i vissa helikoptrar och i flygplan finns inte i Superpuman och någon radiokommunikation har inte spelats in, enligt Sigfridsson.
  De tre döda kunde bärgas först sent på fredagskvällen.
  På lördagen fortsatte krisarbetet inom Norrlands helikopterskvadron där de omkomna arbetade.
  - Det handlar främst om kamratstöd, säger informationschefen Måns Eriksson.
  Även de anhöriga till de döda får hjälp.

Olycksorsaken oklar
  Räddningshelikoptern var stationerad i Luleå. Den ingick i den räddningsstyrka som skulle undsätta de två män - 49 respektive 81 år gamla - som sedan i tisdags suttit fast uppe vid Kaskasapakte, norr om Kebnekaise.
  Olycksorsaken är oklar. Den inträffade klockan 01.50, en timme efter gryningen. Det hade tidvis blåst 15-20 sekundmeter, men när helikoptern lyfte 20 minuter tidigare var det inte någon hård vind, enligt Johan Bylund vid Norrlands helikopterskvadron.
  En norsk räddningshelikopter flög på fredagsförmiddagen ner männen från berget.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER