Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 20 AUGUSTI 2000
 
 

Text: Herman Lindqvist
Tyck till om Herman Lindqvists kolumn
Läs mer av Herman Lindqvist
Israel har skaffat sig en ny fiende
Varje resa till det Heliga Landet är en stor upplevelse, men turistens upplevelse, hans eller hennes bild av Israel efteråt, kan vara av helt annat slag än vad landets turistmyndigheter skulle önska sig.
  En 17-årig svensk tjej kom nyligen hem efter sin första resa till Israel. Det var förmodligen hennes sista nöjesresa dit, för upplevelsen var allt annat än positiv. Ändå hade hon kommit dit med så stora förväntningar. Hon bodde hemma hos en före detta klasskamrat, en generös och gästfri israelisk familj, bosatt i en bättre förort till Tel Aviv. Hon togs med på rundturer till alla historiska sevärdheter. Hon deltog i familjens sabbatsfirande. Hon umgicks bara med judiska vänner, talade inte med någon palestinier, förutom de få hon mötte i souveniraffärer.

Hon var mycket nöjd med sin resa, tills hon kom till flygfältet för hemresan. Hon är visserligen bara 17 år, men hon har rest mycket och är väl insatt i världspolitiken och är därför mycket glad över att Israel håller sig med en effektiv och skicklig säkerhetstjänst med förmåga att hitta alla dem som vill sabotera den internationella flygtrafiken. Därför var hon förberedd på tidskrävande och noggranna kontroller. Hon var därför på flygfältet i mycket god tid.
  Redan efter några minuter började problemen. Hon reste ensam. Hon hade en individuell biljett. Hon är blond, blåögd, vältränad utan några tatueringar eller avvikande kläder eller frisyr. Hon har svenska namn och svenskt medborgarskap, men är varken född eller bosatt i Sverige. Den enda stämpeln som fanns i hennes nya pass var inresestämpeln till Israel. Hennes far vars namn hon tvingades skriva på utresekortet, är en känd skribent och fanns därför i den israeliska datorn.
Omedelbart placerades hon överst på kvällens lista över misstänkta terrorister. Ett intensivt korsförhör i brysk ton inleddes. Varför reste hon ensam? Hur hade hon möjlighet till det? Vad ska hon studera? Var? Var hade hon varit? Vilka hade hon träffat? Namn? Telefonnummer? Varje detalj i hennes reseprogram skulle redovisas flera gånger. Alla broschyrer hon sparat på skulle läggas på bordet. Hur hade hon gått? Var hade de parkerat bilen? Hennes adressbok och almanacka bläddrades igenom.
Var och en som passerat nålsögat Tel Avivs flygfält vet att de israeliska, ofta mycket unga säkerhetspoliserna är effektiva, men att de aldrig har närmat sig något som heter charmskola, vilket jag själv kan intyga efter många års resande som utrikeskorrespondent i Mellanöstern. Jag mötte sällan några andra än aggressiva, arroganta, oborstade figurer.
  Tålamod krävs, svara vänligt, säg inte emot, bli inte arg. En gång försökte jag skämta till det i Tel Aviv och möttes av ett stenansikte, som pekade med kpisten uppåt taket med kommentaren: ”Vi har ett rum där uppe för skämtare som du?”
Den svenska 17-åriga tjejens väska packades upp. Varje klädesplagg röntgades separat. Klackarna lossades från skorna. Hennes kamera plockades isär, som det visar sig för alltid. Den fungerar inte längre.
  Slutligen beordrades hon att, likt en nyss ertappad storsmugglare, gå igenom avgångshallen med armarna i vädret till ett separat rum där hon, under vapenhot, tvingades att klä sig naken. Trots att hon var så naken hon kunde bli, blev hon ändå kroppsvisiterad.
Hela tiden tilltalades hon i aggressiv och nedlåtande ton. Hon förbjöds att samtala med någon annan av passagerarna. Då det bara var några minuter kvar till planets avgång röt personalen åt henne att hon skulle packa ihop sina saker, som de hade spritt ut över en större yta. Så eskorterades hon ombord ända fram till sin plats, utan möjlighet att tala med någon, än mindre köpa en sista souvenir i avgångshallen, om hon nu fortfarande hade lust med det.
Naturligtvis hittade de ingenting misstänkt i hennes packning, bland hennes judiska, totalt opolitiska vänner eller i hennes reseprogram, för där fanns absolut ingenting att hämta.
  Naturligtvis fick hon inte ens en ursäkt. Men Israel fick en alldeles ny, personlig fiende. En djupt kränkt 17-årig flickas vrede sitter länge kvar.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER