Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 25 AUGUSTI 2000
 
 

Snarare våldsmannens
dumhet än testosteron

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn
Läs mer av Liza Marklund
Min dotter gick i tvåan när hennes kompis försvann på lunch-rasten. Hela klassen gick i väg till matsalen, men kompisen kom aldrig fram.
   Först funderade vi inte så mycket på det, trodde flickan blivit sjuk.
  Men dagarna gick och hon kom inte tillbaka. Vi ringde hem till henne för att fråga vad som hänt, men familjens tele-fonabonnemang hade upphört utan hänvisning. Vi gick och knackade på dörren, namnskylten stod kvar men ingen öppnade.
  Till sist berättade läraren att flickan, hennes mamma och lillasyster flyttat och inte skulle komma tillbaka.

Fem år senare ringde flickans mamma och frågade om vi ville hänga med på Vattenfestivalen. Klart vi ville. Vi träffades i Kungsträdgården, två små flickor som blivit långa och en mamma som var sig förvånansvärt lik. Det var första gången de var tillbaka till Stockholm sedan den där lunchrasten. Mamman lät som hon alltid gjort, men flickorna hade fått utpräglade dialekter från den landsända de numera bodde i.
De hade varit tvungna att fly, berättade mamman medan barnen sprang före mellan stånden och krimskramset. Hon hade hämtat ungarna från dagis och skolan och bara dragit.
Jag sa att jag förstått det, jag visste att mamman blivit skjuten av sin förre man vid ett tillfälle, men överlevt.
Det var hemskt först, sa mamman, men vi har det bra nu. Tjejerna trivs, jag har börjat plugga igen.
Sedan köpte vi sockervadd.

Jag har stött på massor med fall som den här familjen i mitt jobb, men det här handlar om mina och mina barns vänner. Det ger en kuslig uppfattning om hur vanligt sånt här är. Kvinnor gömmer sig, i Sverige eller utomlands, för att komma undan män som försöker ta livet av dem. Jag har skrivit en bok om en sådan kvinna som måste gömma sig, Mia Eriksson, och har fått reaktioner från Ystad till Haparanda från folk som tror att de känner igen Mia. För det fanns ju en tjej i stan som var ihop med en kille och hade nån unge och bara försvann en dag, kan det ha varit...?
  Kring detta har jag funderat när jag följt sommarens testosterondebatt, forskaren Tomas Erikssons teori om att män råkar slå kvinnor för att de har för hög nivå av manligt könshormon.
  Jag blir så trött att jag nästan svimmar.
  Man behöver inte vara någon Einstein för att konstatera att män slår i maktlöshet, för att behålla kontrollen över livet och tillvaron. De grupper som är mest utsatta för hot och våld i samhället är de grupper som tydligast utmanar den manliga normen, nämligen ensamstående mammor och homosexuella män. Var fjärde ensam mamma utsätts för hot och våld under ett år, siffran ligger någon enstaka procent lägre för homosexuella män. (Jag vet att professor Eva Lundgren i Uppsala har presenterat andra siffror, men jag väljer att lita till Statistiska centralbyrån.)
  
Dessa siffror slår ensamma hål på Tomas Erikssons argument. Våldet är inte okontrollerbart. Det är, tvärtom, oerhört riktat och fokuserat. Det drabbar dem som utmanar mest: Kvinnan som lämnar mannen och bryter hans makt över familjen. Mannen är sann mot sig själv och bryter konvention och tradition.
  I somras kom siffror som visar att homosexuella människor, föga överraskande, har kommit mycket längre än hetrona när det gäller att bryta stela och inskränkta könsmönster.
  Lesbiska kvinnor tjänar mer, de är inte lika könsbundna i sina yrkesval och förväntar sig aldrig att bli försörjda av en karl.
  Homosexuella män tjänar något mindre än hetrona, förmodligen för att de också väljer jobb efter vad de vill jobba med, oavsett könstillhörighet. Dessutom behöver de inte pressa in sig i kostymen av familjeförsörjare.

Det är dessa människor som, framför allt, drabbas av männens våld: min dotters kompis och hennes familj, min vän Mark Levengood. Kort sagt: människor som bryter normer. De som ifrågasätter den vite, medelålders, heterosexuelle mannen med bil och inkomst, de som utmanar honom om rätten att utgöra definitionen av det mänskliga.
Det har ingenting med testosteron att göra.
Det handlar om kontroll, makt och dumhet.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER