Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 22 SEPTEMBER 2000
 
 

Skivbolagen kollar alla som använder Napster
Spåras med hjälp av IP-numret
De svenska skivbolagen kartlägger gratissajten Napsters användare.
  Med hjälp av IP-nummer tar man reda på vilka svenskar som laddar hem musik från sajten.
  - Vi skulle kunna göra en polisanmälan och låta polisen ta reda på exakt vem användaren är, säger Magnus Mårtensson, jurist på skivbolagens branschorganisation Ifpi till tidningen Everyday.

  Napster har i dag cirka 22 miljoner användare över hela världen. De allra flesta kommer från USA, men även i Sverige finns ett stort antalet användare som utnyttjar möjligheten att ladda hem gratis musik.
  Nu tar skrivbranschen till ett nytt vapen i kampen mot Napster - kartläggning av användarna.
  - Vi har bevakat detta länge och tittat på vilka de svenska användarna är. Men vi har inga planer på att offentliggöra namn eller vidta åtgärder mot någon enskild person, säger Magnus Mårtensson till Everyday.

Kartläggs med ny programvara
  Kartläggningen av användarna sker via Ifpis huvudkontor i London.
  Där har man utvecklat en ny programvara som kallas Media Enforcer. Programvaran identifierar användarnas IP-nummer, och de svenska IP-numren sorteras ut och skickas till Magnus Mårtensson i Sverige.
  Ifpi har också inrättat en tipstelefon, dit vem som helst kan ringa och lämna anonyma tips om piratkopiering. Tack vare det har problemen med piratkopiering minskat betydligt det senaste halvåret, hävdar Magnus Mårtensson.Juridisk process pågår
Den juridiska processen om mp3-filer pågår fortfarande.
I juli slog en federal domstol i USA fast att Napster måste stänga sin mp3-sajt. Bara något dygn senare beviljades företaget uppskov.
I början av september fälldes företaget MP3.com för brott mot upphovsrättslagen. Företaget dömdes att betala 2,5 miljarder kronor i skadestånd till skivbolaget Universal.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER