Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 23 SEPTEMBER 2000
 
 

Det var en grym död för Arbetet

”EN BLUFF” Arbetets chefredaktör Mats Ekdahl är arg. ”Det var bara nys att en industrialist skulle vara med.” Extra bittert är det för redaktionen att de hjälpte MTG:s Metro att etablera sig i Skåne.
Foto: KRISTER HANSSON

Arbetet i Malmö dömdes i går till döden.
Sista försöket att rädda den 113-åriga tidningen med Jan Stenbecks mediekoncern MTG misslyckades. MTG:s avsikt var att göra om Arbetet till en gratisutdelad tidning.
– Detta är den skändligaste tidningsnedläggningen i svensk presshistoria, säger chefredaktör Mats Ekdahl.
Sista numret ges ut nästa lördag.
Extern länk
Läs Arbetet på internet

Olle Svenning om tidningen som skildrade ett delat Malmö
En grymmare död kunde tidningen Arbetet inte få. En av råkapitalismens furstar låtsades för en stund intresserad av att rädda den. För mångfaldens skull.
  Sen lät han tidningen falla i avgrunden.
   ”Tidningen kommer nog att äga bestånd längre än du tror”, skrev Arbetets grundare Axel Danielsson till sin älskade Elma Sundqvist. Den blev 113 år. Danielsson själv blev bara 36 men hann skriva politisk-litterär journalistik och samhällskritik som aldrig överträffats.
  
Danielsson skrev i första numret av Arbetet att han ville starta ”en verklig folktidning”. En arbetartidning men också en tidning för småfolk och för de radikala akademikerna.
  Socialdemokratins främsta skrev där, Ernst Wigforss exempelvis. Vetenskapsmän som Bengt Lidforss undervisade folket och jagade prästerskapet. Stig Ahlgren bedrev avancerad litteraturkritik. Det evigt delade Malmö levde i stans tidningar. Krämarnas Sydsvenskan mot lönearbetarnas Arbetet.

Klassamhället skildrades
  
Motsättningen skrevs in också i min 40-talistgeneration. ”Ta med tidningen i morgon”, sa gymnasielärarna och tänkte givetvis på major Wahlgrens Sydsvenskan. I Arbetet sög jag i mig av Alvar Alsterdals eleganta europeiska bildning, av reportage från stans klassamhälle, av jazztyckarna och Lennart Strandbergs sportkommentarer.

Svårt med orienteringen
  
Tidningen hade lika svårt som socialdemokratin att orientera sig i det sena 60-talets upproriska stämningar. Partiet hade alltför rätt och de ungdomar som försökte göra uppror mot kulturliv, klassamarbete och förtryck motades bort. Tidningen blev Pravda, lika partilojal som vilken borgerlig tidning som helst.
  Lars Engqvist och Bosse Näslund skapade ett nytt Arbetet, både till utseende och i sitt journalistiska tilltal: självständig, oförutsägbar men med självklart vänsterperspektiv.

Jag var som lyckligast
  
Ingen stund i mitt rätt långa journalistliv har varit så lycklig som när Lasse Engqvist bland tårtbitar och kaffemuggar berättade att vi hade passerat Sydsvenskan. I ett långt sentimentalt ögonblick kunde jag se min gamle morfar, grovarbetare, prassla med sin tidning, iaktta de gamla lärarnas fasa och minnas min första debattartikel.
  På 90-talet skulle Arbetet inte längre vara en folktidning; den skulle bli Möllevångens Financial Times. Tidningen bytte namn och färg, köpte in en tjäntledig diplomat och en direktör som med möda lärt sig räkna pengar på ett bokförlag. Ingen av dem visste något om Malmö.

Tillbaka till rötterna
  
Tidningen var på sistone på väg att återskapa folktidningen. Den fick aldrig någon verklig möjlighet. LO föredrar att satsa kapital på en ungdomssajt.
  Malmö är fortfarande en delad stad. Om en vecka har bara den ena delen en egen tidning.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER