Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 5 OKTOBER 2000
 
 

Kimberley hämtad av polisen i dag
Kimberley Stark, 7, hämtades av polis i dag. Enligt beslut i kammarrätten ska flickan föras till sin pappa i Sydafrika.
Ska skickas till sin pappa i Sydafrika

Kimberley Stark omhändertogs av polis vid 13.30-tiden i dag. Detta bekräftas av Norrortspolisens presstalesman Lars Grönskog. Hon ska nu skickas tillbaka till sin pappa i Sydafrika.
  Regeringsrätten avslog i går Kammarrättens dom om att ställa in hämtningen.

   I går började Kimberley Stark i skolan igen, efter en lång tids uppehåll. I går avslog också regeringsrätten Kammarrättens dom om att ställa in hämtningen av Kimberley.
  Så, vid 13.30-tiden kom polisen för att hämta henne.
  - Beslutet om att hämta henne måste ha skett väldigt plötsligt, säger Mats Klockljung, Kimberleys vänner.

”Vet inte var hon är”
  Strax innan Aftonbladets nättidning ringde till Angelas väninna Elisabet Stark, hade hon just lagt på luren och haft Angela och Kimberley på tråden.
  - Angela vet inte själv var hon är någonstans, säger Elisabet Stark.
Hur verkade Angela må?
  - Hon var mycket splittrad och ledsen. Även Kimberley verkade ledsen och lågmäld.
  Enligt regional-tv-programmet ABC såg ett vittne när Kimberley hämtades tillsammans med sin mamma på Eugeniahemmet. Enligt vittnet skrek flickan och vände sig bort från polisen och höll ett fast tag i sin mamma.
   Därefter har de förts i polisbil till en plats utanför Stockholm.
  - Vi vet inte vad som kommer att hända nu. Polisen vill inte säga något till oss, säger Elisabet Stark.

Vill inte berätta var Kimberley är
  Polisens presstalesman Lars Grönskog vill inte lämna några uppgifter kring omständigheterna som Kimberley hämtades. Han vill inte heller berätta var Kimberley nu befinner sig.
  - Det enda jag kan säga är att mamman finns tillsammans med sin dotter, säger han.
Ska Kimberley nu hållas i förvar fram till att ni överlämnar henne till Ryan Stark?
  - Ja, vårt uppdrag är att överföra flickan till pappan. Det innebär att hon kommer att finnas under vår vård och omsorg fram till dess att det sker, säger Lars Grönskog.

”Fullständigt vettlöst”
  - Det vore fullständigt vettlöst av polisen att skicka iväg flickan innan regeringsrätten har gjort sin slutliga prövning, när man vet att prövningen ska ske inom en vecka. Om de ändrar sig måste flickan tillbaka hit, säger Angela Starks advokat Tryggve Emstedt.
  För ungefär två veckor sedan fick Kimberley en frist. Polisen skulle inte omhänderta henne innan regeringsrätten fällt sitt avgörande. En flytt skulle vara alltför riskabel för Kimberleys välbefinnande.
En utredning som planerades att ta tre veckor inleddes. En chefsöverläkare skulle bedöma Kimberleys hälsa till polisen.
  I fredags fick Angela Stark en signal om att hon skulle vara beredd på att Kimberley ändå skulle skickas till Sydafrika. Tvärtemot de signaler hon tidigare fått.
  – Det verkar som om polisen utsatts för hårda påtryckningar att Kimberley ska ut till varje pris innan utredningen blir klar. Det gör mig oerhört brydd, sa Tryggve Emstedt till Aftonbladet i lördags.

Gav polisen klartecken
  Så fattade så Regeringsrätten i går beslutet att Kammarrättens dom om att ställa in hämtningen av Kimberley skulle upphävas. Det gav polisen ett klartecken att hämta Kimberley. Och detta bara en vecka innan Regeringsrätten överhuvudtaget tar ställning till om de kommer att ta upp Kimberleys fall.
  Om utredningen om Kimberley som polisen håller i är klar, vet inte Tryggve Emstedt.
  - Jag har överhuvudtaget inte fått någon information om vad de gör, säger han till Aftonbladets nättidning.
   Trots att Angela Stark och Kimberley har rätt att träffa sin advokat, har polisen inte heller talat om för Tryggve Emstedt var de befinner sig.
  - Då hade jag naturligtvis åkt dit på en gång för att träffa dem. Det är som om man hade att göra med ett kriminellt MC-gäng och inte med polis, säger han.
  Det som kan hända nu är antingen att Ryan Stark kommer till Stockholm för att hämta Kimberley. Ett annat alternativ är att Angela Stark följer med Kimberley ned till Sydafrika och att vårdnadstvisten fortsätter där.
  På söndag kommer Kimberleys vänner att hålla en demonstration på Sergels torg klockan 13.00.

Cecilie FrödénTipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER