Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 10 OKTOBER 2000
 
 

Sjubarnsmamma fälls för falska bevis mot maken
Sjubarnsmamman smetade in dotterns trosor med pappans sperma för att få flickans kontaktman fälld för våldtäkt.
  Nu fälls kvinnan för falsk tillvitelse och bevisförvanskning och ska genomgå stor rättspsykiatrisk underssökning.


Smetade in makens sperma i dotterns underbyxor
  Den 44-åriga kvinnan anmälde i mars 1999 en jämngammal man som arbetat som kontaktperson åt familjen för de sociala myndigheterna. Hon hävdade att mannen våldtagit den 10-åriga dottern i familjen.
  Enligt kvinnan hörde hon dottern skrika i ett av rummen när hon kom hem till bostaden. Samtidigt kom mannen ut ur rummet. Kvinnan sa också att dottern uppgivit att mannen tvingat till sig samlag med henne.

Mannen greps, häktades...
  När de sociala myndigheterna inte reagerade på kvinnans uppgifter gick hon till polisen och hade flickans underkläder med sig som bevis på övergreppet.
  En snabb undersökning visade att det fanns spermafläckar på flickans trosor.
  Den 44-åriga mannen greps och häktades.
  Men en mer ingående DNA-analys gjordes av Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL). Den visade att sperman inte kom från 44-åringen. Mannen kunde därefter släppas fri.
  Blodprov som senare togs på flickans pappa visade att det var hans sperma som fanns på trosorna. Pappan häktades misstänkt för övergreppet på dottern.
  Inför risken att maken skulle bli dömd berättade kvinnan att hon förvanskat bevisen. Hon förklarade att hon efter ett samlag med maken tagit hand om hans sperma och smetat ned denna på dotterns trosor.

...och försattes på fri fot
  Åklagaren försatte då maken på fri fot och lade ned förundersökningen mot honom. I måndags åtalades kvinnan i Solna tingsrätt för falsk tillvitelse och bevisförvanskning. Domstolen ansåg henne skyldig. Innan påföljden bestäms beslöt tingsrätten att kvinnan ska gå igenom en stor rättspsykiatrisk undersökning.
  Kvinnan har inte kunnat förklara varför hon handlat som hon gjort.
  Hennes påståenden om att dottern våldtagits har inte kunnat klarläggas.
  - Många omständigheter kring händelsen visar att kvinnan inte kan ha trott att dottern blivit våldtagen, säger chefsåklagare Bjarne Rosén.
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER