Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
 
 

Det är inte var dag som man ställs mittemot en mallig kommunist som dessutom är arrogant, knäpp, homofob och antisemit.
  - Det är ju så ni brukar beskriva mig, säger Guillou allvarligt där han sitter i skinnsoffan i den lyxiga Östermalmsvåningen.
Aftonbladet Söndags Per Nunstedt träffade Jan Guillou och redde ut begreppen.
- Intellektuella kvinnor är sexiga
Chatta med Jan Guillou på måndag kl. 12.00
Kanske glömde han ”självgod”, men vadå. Saken är den att man knappt hunnit sätta sig ner vid tangentbordet innan man förstår att det här blir en av de grabbigare intervjuerna man skrivit ner..
  Kanske slog Jan Guillou något machorekord redan på 80-talet när han kavlade upp sin skogsrutiga skjorta till armhålorna och delade ut ett stort kok stryk till Palme och hans vänner i Rekordmagazinet..
  Vi känner också honom som mannen som skapade tidernas vassaste agent i Carl Hamilton. Mest känd var han kanske som den unge hårdingen som tvingades skaka galler efter att ha avslöjat IB-affären på 70-talet..
  I vilket fall som helst handlar det här inte om någon Babsan även om Guillous egen beskrivning av sig själv kanske överraskar:.
  - Jag är flitig och melankolisk..
  Guillou är en mardröm att intervjua. Svaren är så långa och fullmatade att de helt enkelt inte får plats på de här sidorna. Så vill ni läsa om hur hans uppväxt såg ut så köp romanen Ondskan i stället..
  Här går vi i stället direkt på hans senaste verk - trilogin om riddaren Arn som till skillnad från tidigare verk inte blivit sågad av kritikerkåren och därför fått Guillou att framstå som värsta Oliver Stone..
  - Man misstänker ju en konspiration. Att recensenterna vill hindra mig från att nå läsarna, det gör man ju med bra recensioner. Är dom ute efter att sänka mig på allvar? Jag har ju tidigare beskrivits som en grobian som fräckt nog härmar litteratur och som lyckats lura allmänheten att de ska köpa mina böcker..
Kommer historien att ge dig rätt?.
  - Svårt att säga. En av de mest utskällda böckerna som jag har skrivit är Ondskan. Och det var ju roligt när den fick pris i Frankrike som årets bästa roman. Antingen begriper sig inte fransmännen på litteratur. Eller kan det vara så att den svenska recensenterna blandar in andra syften när de skriver om mig?.


Göran Skytte gick i psykoterapi och blev ännu mer moderat
  I Tyskland anses jag som en exklusiv och djupsinnig författare och därför kan jag inte sälja lika mycket som Le Carré och de enklare varianterna. Däremot tror jag att de tre böckerna om Arn Magnusson kommer att överleva samtliga levande recensenter i Sverige..
Du använder ju ett nytt språk när du skriver om Arn..
  - Ska man skriva om 1100-talet så uppstår problem. Det realistiska språket skulle vara omöjligt för oss att förstå idag, det skulle låta som isländska. Att göra ett 1800-talsspråk som jag gjort är ju egentligen fusk. Men med lite färgklatsch här och var så... man får lyssna sig fram. Jag vill inte att det ska låta som studentspex av Hasse Alfredsson i Lund..
Hur berörd blir du när du skriver om Arn?.
  - Sentimental blir jag när jag skriver om den unge Arn Magnusson som vid fem års ålder tvingas lämna sitt hem och brorsan springer ut i dammet och ser vagnen försvinna i fjärran... det är svettigt. Då gråter jag..
Vem skulle vinna en fajt mellan Arn och Carl Hamilton?.
  - På 1100-talet skulle jag inte vilja vara i Carl Hamiltons kläder.
Om vi tar en fist fight?.
  - Då slår Carl Hamilton fort ihjäl Arn Magnusson. Han är större, starkare och bättre utbildad på det. Men med en påk i handen... då ändras oddsen igen. Då vinner Arn..
Vem hejar du på då?.
  - Asså... Arn Magnusson blir ju ett helgon... och det är inte Carl Hamilton. Arn är den mest sympatiska så att det skriker om det. Det är ju en människa att beundra till skillnad från Carl Hamilton. Även om Hamilton skjuter som jag skriver maskin..
Vad är nästa bokprojekt?.
  - Möjligtvis en roman om vår samtid och dess moraliska förfall. Den ska heta Tjuvarnas marknad och handlar om en tjuvliga som härjade i Djursholm och Lidingö. Och så finns det ett historieprojekt om romartiden där det finns en skitbra story om det första 100-talet där tre romerska legioner försvinner...
  Kvarten senare har Guillou dragit såväl historia som slut på sina kommande alster.
  - Tjuvarnas marknad lär komma först, Romstoryn är ganska komplicerad..
Men först ska Arn filmatiseras?.
  - Jag hoppas det. Förr i världen så vore det omöjligt med tanke på kostnaden för alla statister och kläder. Men tekniken har ju utvecklats. 100 statister kan lätt se ut som 10 000 i dag..
Vem ser du i rollen som Arn?.
  - Det behövs tre stycken. En liten pojke, en tonåring och en vuxen. Stellan Skarsgård vore inte så dum..
Senast han uttalade sig om dig sa han att du spytt honom i nacken..
  - Va? Det kan inte stämma. Jag har inte sagt ett ont ord till honom, även om det varit bråk kring de olika Hamilton-filmerna..
Gillar du polisserier?.
  - I lagens namn, På spaning i New York och Uppdrag mord är jävligt bra. Dom missar jag aldrig..
Ska du inte skriva någon själv?.
  - Jag skulle kunna tänka mig att fortsätta arbetet med Anna Holt. Jag har skrivit sex avsnitt som inte blivit filmade. Eftersom det var Leif (GW Persson) som sorterade våra manus så skickade han bara in sina egna till den senaste omgången. Mina uteblev och det hade jag inte en aning om då..
Jag trodde att ni var polare..
  - Jag ursäktar honom. Leif är övertygad om att som dramatiker så förhåller sig han och jag som Shakespeare versus Åsa-Nisse. Det tog mig tid att inse att han på fullaste allvar tror detta. Det är hans övertygelse. Det är lite lustigt, men vad fan. Tror han så gjorde han ju fullständigt rätt i att bara sända in sina manus..
Att du inte är förbannad..
  - Det finns andra saker att vara förbannad på..
forts: ” Kronprinsessan är en bortskämd överklassdam”Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER