Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 3 NOVEMBER 2000
 
 

”Svenska män är lättlurade”
Här är norskan som solochvårat en massa svenska män.
  – Svenskarna är godtrogna, dumma och lättlurade, säger Inger Marie Lärke, 42.


Norska Inger, 42, överlevde på att bedra människor

   Hon har dömts för ett trettiotal brott i Sverige och sitter nu i fängelse. I Norge har hon ännu fler bedragna människor bakom sig och från Danmark har hon blivit utvisad.
  – Jag har gjort mycket dumt. Och självklart känns det inte bra att tänka på alla som jag lurat, säger hon till norska Se og Hør.
  Lögnerna har pågått under många år och drabbat många godtrogna. Enligt dem som drabbats är hon vältalig, självsäker, trevlig och trovärdig. Enklast har svenskarna varit att lura och Inger Marie Lärke har inte dragit sig för att utnyttja andra människors godhet.

Vädjar till folks goda sidor
  
Som när hon besökte en gudstjänst norr om Stockholm och sa att hon var på flykt från sin misshandlande man. En besökare tyckte synd om henne och erbjöd rum för natten.
  Men Inger Marie Lärke försvann först fjorton dagar senare – tillsammans med både matsilver och smycken.
  Hon har haft en lång rad relationer med män som hon senare anmält för våldtäkt eller pekat ut som brottslingar. Nu är hon nyförlovad och planerar att gifta sig så fort hon kommer ut.
  – Vi har känt varandra i många år och han känner till hela min bakgrund, säger hon.
  Ofta har hon uppträtt som läkare, sjuksköterska eller kantor. Vid ett tillfälle spelade hon begravningsentreprenör och vid ett annat psykolog. Vid katastrofbranden i Göteborg tog hon in på pensionat under förevändning att hon jobbade med en krisgrupp. Räkningen blev aldrig betald.
  Till Se og Hør säger hon att hon blev utsatt för ett sexuellt övergrepp när hon var 16 år och att det givit henne problem senare i livet.
  Hon har två söner och som ensamstående mor lånade hon stora summor från banken.
  – Jag flydde med mina barn, jagad av både polis och socialtjänst. Vi tog in på hotell runtom i hela landet och när det började brännas under fötterna checkade vi ut utan att betala, säger hon.

Barnen bor i fosterhem
  
Barnen är placerade i fosterhem. Inger Marie Lärke säger att hon tänker sluta med brotten. Men ...
  – ... alla som hamnat snett vet att det är dumt att lova något sådant. Men jag gör ett försök att komma på rätt köl.

Några av domarna
1995: Hon bor på hotell runtom i Norge utan att betala och lurar pengar av flera olika personer. Dömd för bedrägeri och förtal.

Februari–juni 1996: Mot sin exmans vilja bor hon kvar hemma hos honom och beställer varor i hans namn. När han försöker kasta ut henne anmäler hon honom till socialtjänsten för att han ska ha utnyttjat psykiskt sjuka människor sexuellt, smittat henne med könssjukdom och missbrukar narkotika. Dömd för bedrägeri och förtal.

Juni–juli 1996: Hon påstår sig vara misshandlad och lurar en präst att öppna sitt hem för henne. Hon påstår sig jobba som kantor och sjuksköterska och får låna 6 845 kronor som aldrig lämnas igen. Dömd för bedrägeri.

September 1996: Genom att påstå sig vara misshandlad och förföljd får hon bo flera nätter på ett kvinnohus samt låna 1 500 kronor som aldrig betalas tillbaka. Dömd för bedrägeri.

November 1996: Bor hos en man som hon lurar av 10 500 kronor. När mannen bryter förhållandet anmäler hon honom och frun till socialtjänsten för att deras barn skulle fara illa. Dömd för bedrägeri, oredligt förfarande och förtal.

November 1997: Lånar en lägenhet efter ett dödsbo. Hon säljer lägenhetens möbler och föremål till en antikhandlare. Dömd för stöld och bedrägeri.

November 1997: Bor på pensionat under förevändning att delta i krisgruppens arbete efter brandkatastrofen i Göteborg. Flyr från notan på 6 000 kronor. Dömd till sju månaders fängelse för bedrägligt beteende.

Februari 1998: Hyr rum utan att betala samt stjäl pengar och månadskort. Dessutom tömmer hon sin värdinnas bankomatkonto. Dömd för stöld, bedrägeri och egenmäktigt förfarande.
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER