Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 4 NOVEMBER 2000
 
 

Jag har fått nog av låtsastidningar

Text: Kerstin Weigl Tyck till om Kerstin Weigls kolumn
Läs mer av Kerstin Weigl
Men se där, vad faller ur matkassen – en tidning, måste vara ett misstag, inte hade jag beställt den? En tjock och glansig tidning av typen som brukar kallas magasin. Vad vill den mig? Soppor, Renata Chlumska i badrock, en farbror som gör stolar.
   Jag har fått nog nu.
  Min tidningskorg innehåller varje vecka tjocka tidningar från bilfabrikanter, telefontillverkare, videohandlare – skräp som låtsas vara tidningar. Det går inte att värja sig. De väller in från alla håll.
  Och den här gången var jag verkligen oförberedd, det sa plingeling på dörren, och där stod mina åtta kassar mat, blöjor, tvättmedel och allt annat som jag annars måste dra hem själv på en knirkande barnvagn. Varsågod, Visa-kortet, tack och hej. Minst tre timmar tjänar jag in genom att beställa mat på nätet. Billigt dessutom. Jag gratulerade mig själv medan jag staplade äpplejuice.
  Och så trillade tidningen ut.
Är det bara jag som är dödstrött på glansiga låtsastidningar, gratistidningar utan ärende? Tidningar gjorda av välbetalda medelklassmänniskor, som vill att vi ska konsumera mera. Eller vad vill de? Uppfattar de sig som journalister?
Jag bläddrar stående vid diskbänken. ”Ett badrum modell mindre kan med nya accessoarer snabbt förvandlas till en lyxig oas.” (Förslagsvis med en antikbehandlad urna med gräs och hortensia, 1 375 kronor.) ”En som verkligen sitter vackert, bekvämt och lyxigt är Renata Chlumska vars dröm är att få koppla av i ett skönt bad i vacker miljö.” Minsann.
  Jag brukar avspänt slänga låtsasmagasin, men den här kvällen finner jag det rent stötande. Fast fyraåringen börjat bygga torn av burkarna och ettåringen pedantiskt öppnar varje plåsterförpackning förblir jag stående och bläddrar vidare bland budskapen:
  Pernilles mjuka färgtoner flyter som en mild ström genom hemmet... Nytt i inredningen, vi sätter fart på habegäret... Visa mig dina stolar och jag ska säga dig vem du är... När man sitter i hotell Taj Malabars trädgård på Willingdon Island slås man av hamnens tidlöshet...
  För vem, varför?
  Produkten heter ”Hemma bäst”. Producerad av ”forlaget.ica.se”.

  Som välbetald journalist är jag van att tillhöra målgruppen som antas vilja ägna tid och pengar åt kärnfamiljens fröjder, som att planera sushifester, köpa ny bil, möblera japanskt. Sådant som gratismagasin handlar om. Men just den här kvällen är jag en annan målgrupp, den stressade småbarnsmamman som beställt livsmedel från lågprisleverantör. Och den kvinnan blir förbannad.
  Jag har goda skäl.
  Inte bara för att denna ”present” rimligen påverkar matdistributörens budget och därigenom priserna. Eller för att Icafolket förolämpar mig med sin ”trevliga” tidning, ”vadå angeläget, måste allt vara så trååkigt?”(säger de säkert nu).

Det verkligt allvarliga är att jag i Hemma bäst återfinner världsbilden som råder i alla tidningar jag läser. Det är inte bara Hemma bäst som låtsas att världen är skön och att människor ägnar sin fritid åt att bada skumbad, shoppa antika krukor och planera en semester till Sydindien. Alla tidningar innehåller aningslös shoppingpornografi vilket beror på det enkla faktum att de skrivs av välbeställda medelklassmänniskor.

Så ser inte världen ut för dem som inte hade råd att åka på semester i år, absolut inte för de tusentals som hamnar hos kronofogden för att de inte klarar avbetalningarna till tandläkaren, och inte heller den stora grupp småbarnsföräldrar vars liv inte går ihop, som springer i ekorrhjulen, jag känner massor av dem.
   Slutligen packar jag in alla varorna, sätter mig framför tv-nyheterna och ser Mona Sahlin, flankerad av Bosse Ringholm, försöka förklara varför ingen arbetstidsförkortning kan påbörjas. Nu heller. Jag har läst att Ringholm aldrig sover mer än fem timmar, mellan midnatt till fem.
  Det kan vara en metod förstås. Sova mindre, hinna och orka läsa något viktigt och vackert.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER