Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 17 NOVEMBER 2000
 
 

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn
Läs mer av Liza Marklund
Ta hit några miljoner människor i stället
V ar går gränsen? Det är inte lätt att veta.
I går kväll var jag i Globen och såg Madonna uppträda inför en miljard potentiella tv-tittare över hela världen. Det är lätt att ryckas med och tro på den globala gemenskapen, att alla på jorden delar samma kulturyttringar (såvida man har pengar, så klart).
  Så är det ju inte. Samtidigt som Stockholm har satsat på MTV-veckan och bjudit in världen har Sveriges Videohandlares förening jobbat stenhårt för att stänga den ute. Man har bestämt sig för att, från och med den 31 oktober, bannlysa dvd-filmer från USA i svenska affärer.
  I Sverige ska vi bara kunna köpa filmer från Europa, eller nattståndna filmer från USA med taskig kvalité (så kallade region 2).
Skitsmart, videohandlare! Håll på regiongränserna! Sitt och sug på era gamla rullar medan jag och alla andra dvd-freaks köper våra filmer på nätet.
  
(Min egen dvd-handlare, som nu måste hitta andra grejer att sälja, köper sina på www.cnl.com, en kanadensisk site med bra priser, www.amazon.com är också bra.) Eller så kan man göra som jag i förra veckan, köpa packar med dvd-filmer direkt i USA, det är tillåtet.
  Jag befann mig för övrigt utanför vallokalen i West Palm Beach förra tisdagen. Sådant kan få en att undra var gränsen för en bananrepublik Gore. Jag tror den passerades strax innan en dansk familj fick två amerikanska poströster i brevlådan. På Bush (usch).
  
N är jag hade passerat tullgränsen här hemma möttes jag av Göran Perssons nuna i tidningarna, han var bekymrad över befolkningsunderskottet. Föd fler barn! uppmanade Persson. Lite längre bak i tidningen fanns en artikel om hur staten vill kasta ut föräldralösa flyktingbarn ur Sverige. Det blir svårare och svårare för människor att få komma hit.
Ursäkta, men låter det inte lite baklänges? Det finns en miljard människor i världen som lever på mindre än tio kronor om dagen. Ta hit några miljoner av dem så är bådas problem ur världen.
  
Vadå? Gränserna? Ja, förlåt, nationsgränserna är förstås viktigare än människorna, så dumt av mig!
  Var går förresten gränsen för en nationell angelägenhet? Persson har ju inte bara vädjat om ökad avel, han har passerat en pensionär på posten i Flen också. Pensionären påstår att han är knuffad och gråter ut i tidningarna.
  (Tur att pensionären inte föddes som kvinna, då hade han verkligen fått känna av vad det innebär att vara nertryckt.)
  Och tänk om Göran Persson faktiskt talar sanning? Han log, steg fram till kassan, betalade sin hyra och gick. Pensionären kanske tog sin chans till kvarten i strålkastarljuset och vad händer? Jo, journalistkåren hoppar på Persson, sliter, biter, river (alla knuff-stadier är passerade) och kräver... ja, vad kräver man? Krälande i stoftet? Perssons avgång? Offentlig avrättning?
Var går gränsen, undrar jag, för saker värda att uppröras över?
  
Det finns ju faktiskt en och annan riktigt korkad politiker, om det nu är sådana man letar efter.
  
J ag brukar inte beskriva politiker som dumma och elaka, annat än om de gjort mig personligen illa. Jag tycker, rent generellt, att Sveriges politiker gör ett rackarns bra jobb. Tyvärr finns det undantag.
  Min gräns för dumhet har passerats av åtminstone en rikskändis: kulturminister Marita Ulvskog. (Hon lade ner en tidning som jag var chefredaktör för en gång genom att ta bort vår distribution, alltså vårt sätt att nå våra läsare. Därmed förverkade socialdemokratin all trovärdighet när det gäller yttrandefrihetsfrågor. Sådant glömmer jag inte. Det är ett löfte.)
  Nu vill ju Ulvskog bygga ut tv:s digitala marknät för sammanlagt två miljarder kronor. Sedan lägger staten svarta plattor i rutan så fort det blir reklam i programmen.
  Har ni hört på maken? Gränsen för dumhet är passerad för länge, länge sedan.
  Nu närmar jag mig en annan gräns, den för denna kolumns längd. Den ska vara 3 800 tecken. Det är den nuuuuu.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER