Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 17 NOVEMBER 2000
 
 

Svensk leder tyska nazister

SITTER I NPD:S PARTISTYRELSE Lennart Aae är en av ledarna inom europeisk högerextremism och sitter sedan 1996 i NPD:s partistyrelse. Han är också en ledargestalt för unga svenskar med nazistsympatier. På 60-talet var han pressekreterare i det nybildade kristdemokratiska partiet.
Lennart Aae var tidigare partikamrat med Alf Svensson
Lennart Aae, 59, var de svenska kristdemokraternas pressekreterare.
  Aftonbladet kan i dag avslöja hans nuvarande uppdrag:
  Frontfigur för det nazistanstrukna partiet NPD i Tyskland.
   Svensken Lennart Aae är en av ledarna inom europeisk högerextremism och sitter sedan 1996 i NPD:s partistyrelse. Han beskrivs som ”partiets hjärna” och ledande ideolog.
  Lennart Aae spelar också en roll som ledargestalt och internationell kontakt för unga svenskar med nazistsympatier i dag.
  I våras fick NPD:s ungdomsorganisation Junge Nationaldemokraten, JN, besök av svenska högerextremister i Nationell Ungdom. Svenskarna höll överlevnadskurser för tyskarna vid ett tältläger söder om Hannover.
  Minst två av de tre unga män som mördade syndikalisten Björn Söderberg var före mordet engagerade i Nationell Ungdom.

Berömmer svenskarna
  
Lennart Aae öser beröm över svenskarna:
  – Det är en grupp som har ungefär liknande föreställningar som vi. De gör ett ganska bra arbete. Den tyska ungomen kan säkert ta sig ett bra exempel. Deras stil och disciplinerade uppträdande är oerhört positivt, säger han till Aftonbladet.
  Han passade även på att intervjua Nationell Ungdoms ledare Erik Hägglund, dömd för hets mot folkgrupp, för NPD:s tidning Deutsche Stimme.
  Lennart Aae har ett förflutet på tämligen hög nivå inom svensk politik.
  På 1960-talet var han en ledande medlem och pressekreterare i det nybildade kristdemokratiska partiet.
  – Jag hjälpte bland annat till med deras valkampanj, säger han.

Tvingades lämna kds
  
När kds, som partiet hette då, upptäckte att flera högerextremister infiltrerat partiet rensades dessa ut. Lennart Aae var en av dem. Han förnekar att hans medlemskap i kds skulle handlat om infiltration.
  – Jag lämnade partiet frivilligt efter ett samtal med partiledaren Lewi Petrus, säger han.
Men du utpekades som nazist?
  
– Dessa beteckningar är etiketter som har till uppgift att göra en politisk diskussion överflödig, slagord som används för att stoppa politisk kommunikation.
  – Nationalsocialism existerar inte, det är en rent historisk företeelse som bara är tänkbar under de speciella betingelser som rådde under den tid som detta parti fanns.
  Men tankegodset om nödvändigheten i att ”bevara nationella och kulturella värden” och den hetsiga främlingsfientligheten i NPD:s ideologi känns igen från svunna tider.
  Efter karriären i kds skaffade Lennart Aae en fil kand vid Stockholms universitet.
  Han fick anställning på LM Ericsson och senare på Siemens i München.
  – Jag gifte mig med en tyska och flyttade till Tyskland, berättar han.

Vill göra partiet olagligt

  Här vidtog nästa politiska karriär. 1979 blev han medlem i NPD och 1996 valdes han in i partistyrelsen.
  Den tyska regeringen försöker nu göra NPD olagligt som parti.
  – Vi tror inte att partiet kommer att bli förbjudet. Kampanjen som förs här i Tyskland är oerhört osaklig, det är en ren hets, säger Lennart Aae.
  
I dag är Lennart Aae tysk medborgare och bosatt i Bayern. Men kristdemokraternas partiledare Alf Svensson minns hans namn.
  – Är det någonting som får oss att gå i taket så är det människosynen som de här tokarna står för. Vi vill inte ha med dem att göra, säger Alf Svensson.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER