Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 1 DECEMBER 2000
 
 

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn
Läs mer av Liza Marklund
Man kommer aldrig undan sitt ursprung
Jag får ibland frågan: Hur ofta åker du hem? Mitt svar blir alltid detsamma: Varje dag.
  Jamen, säger folk, hur ofta åker du till PITEÅ?
   Piteå är inte mitt hem. Jag bodde där några år för ett par decennier sedan, men de senaste 15 åren har jag tillbringat mer tid i Los Angeles än i Piteå. Det gör mig inte till amerikan. Det är 22 år sedan jag flyttade från Pålmark, min hemby. Jag har bott i Stockholms innerstad de senaste 13 åren. Om jag ska kalla mig hemma någonstans så är det där min man och mina barn finns.

   Tidigare har jag alltid tyckt att det borde finnas en preskriptionstid för ursprung. Någon gång borde man slippa födelseortens stämpel i pannan. Det gäller oss alla, oavsett om vi kommer från Istanbul, Farsta eller Pålmark. Jag kan känna en lätt irritation över tvånget att klassificera folk, aha, han är från Chile = socialistisk flykting, hon är från Thailand = importerad fru, hon är från Norrbotten = tystlåten vinterdyrkare.

   Det stämmer säkert ibland, men långt ifrån alltid, och inte i mitt fall.
  
Men den senaste veckan har jag faktiskt tänkt om. Ursprunget kommer vi aldrig undan. Insikten kom i form av en roman, Mikael Niemis fullständigt briljanta ”Populärmusik från Vittula”. Med stigande häpnad läser jag hans barndomskildring från Pajala på 60-talet och finner min egen bakgrund: vägverksmaskinerna som kom till byn med asfalt som visade sig vara oljegrus, känslan att fastna med tungan på broräcket, (smärtan och blodet när man slet sig lös, de kvardröjande resterna av små rosa löjromsbitar på metallen,) regionalradion med nyheter på samiska, de upptrampade skidbackarna, islossningarna, myggjävlarna, rädslan inför tungomålstalandet, kusinernas resegrammofon med högtalaren i locket, hembygdsbokens beskrivning av ett land som inte var mitt: jag var över 30 år första gången jag plockade kantarell och äpplen.

I förrgår befann jag mig i Luleå, en annan gammal hemstad, på den nya jättelika flygplatsen som ska vara den nya knytpunkten på fraktflyget mellan Asien och Europa. 150 miljoner kronor har satsningen kostat, och på ett år har ett (säger 1) flygplan landat här. Man glömde kolla om Ryssland gick med på att dessa fraktflyg passerade dess norra luftrum. Ridå.
  Samtidigt läser jag i tidningarna att samtliga BB-avdelningar och all kvinnosjukvård i hela länet ska läggas ner, utom i Sunderbyn och Gällivare. På detta sätt ska man spara 15 miljoner kronor per år.
Ursäkta, men vem är Norrbotten till för? Kvinnorna som bor där eller asiatiskt fraktflyg som inte vill landa? Man tar sig för pannan.
   Det här är, å andra sidan, inte något nytt för Norrbotten. I mitten av 80-talet var en kvinna vid namn Göta Nylund Johansson ledamot av fritidsnämnden i Luleå. Varje år uppvaktades hon av kvinnorna från arbetarstadsdelen Hertsön, de ville ha en vävstuga till sitt område, och varje år var vävstugan på Hertsön det första som ströks bland kostnadsförslagen. När männen i nämnden i stället beslutade att bygga norra Europas största inomhusarena för fotboll, Arcushallen, då avgick Göta Nylund Johansson. Det var ingen idé att låtsas längre, tyckte hon.
  Arcushallen utrustades för övrigt med fel sorts konstgräs och har inte kunnat användas av elitlagen de senaste sex åren.

I tidningen jag läste i onsdags visade det sig också att jag, till min oerhörda förvåning, blivit nominerad till utmärkelsen ”Årets norrbottning”. Se där, ursprunget har hunnit ikapp mig igen.
Jag måste säga att jag är oerhört hedrad, men jag förtjänar verkligen ingen sådan titel. För mig är segraren klockren: Mikael Niemi, mannen som gav mig min bakgrund tillbaka, som formulerade det jag glömt eller förträngt, satte ord på den exotiska verklighet som är min referensram.
   För så är det ju. Jag är norrbottning, rätt igenom.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER