Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 13 DECEMBER 2000
 
 

Text: Anita Goldman
Tyck till om Anita Goldmans kolumn
Läs mer av Anita Goldman
Tiden är mogen för USA att be om ursäkt
Jag minns att vi bjöd dem på chili con carne. De var från Chile, så vi tänkte att de nog gillade mat med ett sådant namn.
  
Dessutom erbjöd varken vår kokkonst eller vår budget så många andra alternativ. Vi delade på ett studentrum i Stockholm, syrran läste spanska på universitetet, jag gick på journalisthögskolan och kunde också spanska. Det var därför de var där hos oss, chilenarna. Vi hade blivit ombedda att ta hand om tre unga killar som dagen innan anlänt till Sverige. De satt på våra pinnstolar och slevade i sig vår chili con carne. De såg trötta ut och vilsna. Oerhört vilsna. ”Suecia”, frågade de. ”Var ligger det precis?” Utanför fönstret var det mörk och ruggig senhöst. ” Är det alltid kallt här?”

Vi tog fram karta och förklarade och pratade på. Vi visste inte hur väl vi ville. Vi försökte muntra upp dem, men vi var lika bedrövade som våra gäster. Kuppen mot demokratin i Chile fyllde våra hjärtan med sorg och vrede. Inte bara mot Pinochet – och må han äntligen få sitt straff! – och de chilenska fascisterna. Utan mot ”USA-imperialismen” som intrigerat mot folkviljan i Chile. Att det var så, att CIA orkestrerat och varit fascisterna behjälpliga, före och under kuppen och också efteråt, under den grymma klappjakten på demokrater, det förnekades av den borgliga pressen i Sverige och av den amerikanska regeringen.
Det var ”vänstervridna” ungdomars sjuka konspirationsteorier och hade ingen täckning i verkligheten.
  
Nu ser jag ett telegram i tidningen – ja mer spaltutrymme är det tydligen inte värt – att ”USA erkänner delaktighet i Chilekuppen”. Det är president Clinton som gett Pentagon, FBI och CIA order att utreda USA:s roll i Chile. När 16 000 dokument i ämnet offentliggjordes häromveckan, erkände USA ”att man var delaktig i att skapa politisk oro i Chile före, under och efter militärkuppen 1973. Handlingar, som godkändes under denna period, förvärrade den politiska polariseringen och påverkade Chiles långa tradition av demokratiska val och respekt för grundlagen”, sade Vita huset i ett uttalande.
  Kommer USA nu att hjälpa de många människor vars liv ödelades av tortyr, försvinnande och exil?
  Av de tvåtusen människor som helt enkelt ”försvann” efter kuppen , har enligt Amnesty 1 198 ännu inte bekräftats som döda. Kanske hörde de till de människor som militären satte på helikoptrar och sedan helt sonika kastade ut över Anderna eller i Stilla havet?
  Eller till de som torterades till döds? Fanns de bland de sjutusen människor som fångades in och placerades i Santiagos nationella stadion?
  
Chile var min generations Spanien. Men till skillnad från 30-talet – när den demokratiska världen upprördes över det fascistiska övergreppet mot en demokratiskt vald regim i Spanien – var den demokratiska världen djupt splittrad i september 1973. För den demokratiska världens ledarnation stod på fel sida. Och vi som var unga och försvarade demokratin, såg att demokratin inte försvarade demokratin.
Vi som redan i åratal upprörts över hur denna demokrati bombade ett litet bondeland i Asien sönder och samman, såg nu det cyniska spelet kring Chile-kuppen.

Inte underligt att en del av min generation började tvivla på att den västerländska demokratin var ”den bästa av alla världar”. Faktiskt kan man skylla USA för att många av de intelligentaste och känsligaste unga människorna i västerlandets elit under 60- och 70-talen tappade förtroendet för demokratin.
Dessa ungdomar -– i dag medelålders – har skyndat sig att be om ursäkt för sina antidemokratiska förvillelser. Och gott är det.
Men kanske har tiden kommit för USA att också be om ursäkt.
Till det chilenska folket och till oss unga som satt där en höstnatt och åt chili con carne.
Bedrövade, upprörda och så väldigt vilsna i den västerländska demokratin.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER